Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.06.2012, 07:57   #224
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Z ciekawości - ile się z takiego SSD odpala LibreOffice czy GIMP?
U mnie z HDD lub pendrive USB2.0 odpalają się na zimno ok 2 sekundy i zastanawiam się czy SSD cos by jeszcze przyspieszył...
Ale chyba nie ma co oczekiwać cudów. Sekunda w lewo czy prawo to raczej bez różnicy.
Nie wiem jak GIMP, ale np. Photoshop - u mnie z HDD wstawał 14-16 sek., a z SSD 5-6 sekund.

Subiektywnie i "psychologicznie", przynajmniej dla mnie, jest to różnica zasadnicza. Za czasów HDD po prostu miałem jakiś "opór" przed włączaniem Photoshopa w sytuacjach, gdy na szybko chciałem coś w nim zrobić (np. przygotować zrzut ekranu, przeskalować coś) - drażniła mnie jego opieszałość. Teraz już tego odczucia nie mam. Podobne zjawiska (i odczucia) dotyczą wielu innych programów, których na co dzień używam.

Oczywiście sam Windows też wstaje o niebo szybciej - z HDD 170-190 sek, z SSD 45-50 sek.

P.S. Tylko cholerny Ms Word - jak mi wstawał 20 sekund, tak nadal wstaje 20 sekund, ale dysk wtedy aktywny nie jest, więc przyczyna jest jakaś zupełnie inna (raczej związana z siecią, bo jak odetnę net, to Word wstaje dużo szybciej).
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post