Patent wglądu "łezki" od Apple
Wspomniany wcześniej Sony Vaio X505 z
2004r
Piszę nowy post bo na tej przeglądarce nie mogę edytować poprzednich
Dzisiaj mój czytnik RSS wyłapał tego newsa:
http://simblog.pl/jak-wylaczyc-otwie...aign=RSS-Wpisy
Cytat:
iOS jest w taki sposób zaprogramowany, że gry zechcemy otworzyć link prowadzący do karty aplikacji App Storeâa czy jakiegoś filmiku w serwisie YouTube, system automatycznie przekierowuje link do odpowiedniej aplikacji systemowej i otwiera żądaną zawartość. Jak to wyłączyć?
Może najpierw pytanie: po co to wyłączać. Najlepszym przykładem jest tutaj aplikacja YouTube, która â od momentu swojego debiutu w 2007 roku â wciąż nie doczekała się aktualizacji ze strony Appleâa. Dziś znacznie lepiej jest oglądać filmiki w Safari, a mimo to, gdy odbierzemy link do materiału serwisu YouTube, system automatycznie przekierowuje nas do mało funkcjonalnej aplikacji systemowej.
[...]
|
A pod nim taki o to komentarz:
Cytat:
A tak serio...mam iphone 4 i nie moge pojac dlaczego apple tak ogranicza wszystko. Nawet uzywajac dolphina ktorego po prostu lubie jestem zmuszony otwierac linkinze stron w domyslnym i jedynym wlasciwym safari... to samo z youtube. Aplikacja jest stara, malo atrakcyjna i malo intuicyjna. Dla mnie to jest chore.....skazywanie uzytkownikow na jedne jedyne i wlasciwe aplikacje. No nic - dobze ,ze mam sgs i prime to przynajmniej moznq normalnie wszystko tam otwierac a system jeszcze pyta sie w jakiej aplikacji chce to zrobic.Apple musi jeszcze wiele sie nauczyc bo to co jest to....nie jest intuicyjne.....a niby takie ma byc.....
wracajac do przegladarki dolphina....jak otwieram link ze strony to jest sposob bez JB na otwarcie go w dolphinie.... klikniecie w niego, automatyczne otwarcie safari i skopiowanie do dolphina.... proste nie? - Nie. A niby iOS taki wspanialy jest....i prosze nie mowic o sposobach z JB bo tylko 13% lamie swoje smartfony.
Nawet glupi dropbox jest ograniczony wzgledem androida. Nawet majac notatke w podstawowym txt nie moge na iOS jej wyedytowac......co na androidzienrobie jednym kliknieciem.
kolejna sprawa to zalaczniki do maila? Mozna jedynie zapisywac zdjecia a jak ktos przesle mi mp3 to moge jedynie to odtworzyc....a zapisac? Dowolny plik w dowolnym formacie.....w dowolnym miejscu -> folderze na urzadzeniu ....marzenie bo brak tu exploratora plikow a iFiles nie jest zadnym rozwiazaniem.
Dlatego iPhon 4 jest ostatnim sprzetem apple jaki mam - zmieniaja sie podzespoly...zmieniaja sie obudowy ...ale system jak nie byl user fiendly tak nadal nie jest i to od 5 lat przez swoje blokady. ai mowie tu o stockowym iOS bo ten z JB mnie nie interesuje.....na kazdy sie na tym musi znac. To samo z nawet wlaczeniem transmisji danych, wifi, bt etc...trzeba wejsc w ustawienia zeby idpalic taki modul. Na glupim starym sgs1 robie to jednym kliknieciem a nie minimum trzema.....proste? Proste....wiem ze z jb jest cos na ksztalt przelacznikow ale nie o to chodzi. Urzadzenie ma byc latwe w obsludze od wyjecia z pudelka.....
To samo wgranie jakiegos filmu bez uzycia iTunes to parodia, czy nawet plikow mp3 - mowie bez jb i zabaw w aplikacje. Na normalnym telefonie - android, symbian ...podlaczam fon w trybiepamieci masowej i wrzucam co che i jak chce i to w dowolnie wykreowany folder na moim urzadzeniu.
A co z klawiatura....? Tez jedna jedyna i wlasciwa chociaz na androidzie mam swype dzieki ktoremu sto razy szybciej sie pisze. Chcialbym to na ios...a nie jedna jedyna wlasciwa klawiature.
Jest jeszcze wiecej ograniczen ktore sa...wedlug apple user friendly...i przez to jedynie teraz iphon sluzy mi do grania i to tylko od czasu do czasu.
|
Świetnie ujęte. Apple reklamuje swój system jako niesamowicie "intuicyjny i najbardziej zaawansowany na świecie" a tak na prawdę wie rzeczy ma rozwiązane źle.
Na tych filmikach:
takich złych rozwiązań jest zdecydowanie więcej.