Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.06.2012, 14:37   #242
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ale zonk w tym, że SandForce nie kompresuje danych na dysku.
Czy się myle?
Dysk zawsze ma 120GB niezaleznie od zapisanych danych
Czy nie?

Chyba że go się skompresuje systemem plików.

Ja myślałem że dane są przesyłane w formie skompresowanej jedynie przez interfejs SATA. Tzn przy wysyłaniu nieskompresowanych danych dysk podpięty pod SATA3 działa z prędkością SATA2, (ok 200-250MB/s) natomiast przy skompresowanych osiąga więcej (do 500MB/S).

Jeżeli jest inaczej to bym powiedział nawet, że to nie tyle wada sandforce co zaleta, bo za cenę 120GB możemy mieć dysk 200GB (zakładając że coś tam sie skompresuje).

Oczywiście dane systemowe (windows, DLL itd) są dobrze kompresowalne.
Mój cały Linux x64 ze wszystkimi programami zajmuje na "systemowym" pendrive 2.5GB (skompresowany BTRFS/ZLIB). Bez kompresji ok 6GB.
Dlatego jako dysk systemowy taki SandForce pewnie niewiele by Samsungowi ustępował.

Ale jakby ktoś chciał mielić pliki multimedialne... to już inna historia. Jednak zawsze lepiej mieć oddzielny dysk systemowy - bo nawet SSD można chyba zamulić mieleniem plików po 20GB i wtedy system uklęknie.

edit:
znalazłem wyjaśnienie
Cytat:
If the controller is compressing data, you might wonder why a SandForce-based drive canâ***65533;***65533;t just double its storage capacity. Say you have a 120 GB Vertex 2. If you filled up the drive with 50 GB of compressible data squished down into 25 GB of written information, where does the other 25 GB go? Well, it is added to the pool of overprovisioning. There is no way to use this as additional storage space because of the way an OS addresses LBA space. Operating systems recognize a static, not a dynamic, LBA. From a stability standpoint, you donâ***65533;***65533;t want the address of recently-written data to keep changing. However, there is a tangible benefit to compression besides writing less. Remember, more overprovisioning means less data has to be moved around as the drive is filled. This means you could actually get the benefit of enterprise level provisioning (28%) if you were writing easily-compressible data.
http://www.tomshardware.com/reviews/...sd,2869-3.html

Więc dane są kompresowane w istocie, lecz nie da się tego w żaden sposób wykorzystać do zwiększenia pojemności.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.06.2012 o godz. 14:55
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post