Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.06.2012, 19:05   #1
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Nie bardzo rozumiem zasadę działania.
Nagrywamy cały dysk takimi plikami. Dysk jest pełny, na dysku zostało zapisanych fizycznie powiedzmy 1MB danych. Reszta komórek jest nietknieta. Teraz usuwamy te pliki. Pomijając że na dysku zajmują 1MB (i czym XP nie wie) to nie ma tu nic nadzwyczajnego. Wiec gdzie tu TRIM? .
Chodzi o to, że kontroler "wie", że Garbage Collection może wyzerować cały ten obszar, który system uważa za zajęty, a zajęty on - dzięki kompresji - nie jest. Czyli taki wewnętrzny TRIM. Zwiększa to zarówno wydajność zapisu, jak i efektywność WearLevellingu. Same korzyści.

Cytat:
Natomiast co do dysku bez kompresji to też ma swoją bardzo dużą zaletę.
Formatujemy takiego Samsunga 830 w systemie BTRFS+LZ4 i osiągamy - pomijając zwiększoną pojemność - prędkości odczytu/zapisu rządu ponad 1GB/s, a może wiecej.
Na SandForce też można, ale będzie 2x wolniej.
Tak, dopóki Sanforce nie opracuje chipu, który dane niekompresowalne zapisuje mniej więcej tak samo szybko jak konkurencja, a do tego jeszcze robi kompresję. Bo kto powiedział, że tak się kiedyś nie stanie?

Cytat:
Więc dochodzę do wniosku, że jednak moze warto dopłacić do 830, a przynajmniej do M4
Ja się przesiadłem z Sandforca na Samsunga m.in. dlatego, że stosuję TrueCrypta, więc 100% danych mam niekompresowalnych. Nie miałbym więc żadnych korzyści z Sandforce'a.

Cytat:
Właśnie rozpakowałem Twoje pliki na mojego pseudo SSD z prędkością dochodzącą do 300MB/s (BTRFS+ZLIB). On ma przez USB2.0 zapis 25MB/s.
Aż strach pomyśleć co by było na 830
Interesujące. Jak działa ten BTRFS+ZLIB?
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online