Cytat:
esem napisa***322;(a)
Poczekaj aż Ci pierwszą płytkę rozwali. Zmienisz szybko zdanie. 8)
|
To już nie te czasy...

Rzeczywiście pierwsze napędy LG potrafiły załatwić płytkę, ale po pierwsze problem dotyczył CD-ROM-ów 52x, a po drugie to już historia. Wadliwie działała korekcja prędkości obrotowej silnika, co w konsekwencji prowadziło do uszkodzenia napędu i (niestety) czasami płytki... Obecne napędy CD-ROM są wolne od tej wady. Jeśli zaś chodzi o wypalarki LG używam takowych od dłuższego czasu i nie miałem większych problemów ani z napędem ani z płytkami. Aktualnie mam GCE-8320B@8400B z biosem 1.12 IBM dedykowanym dla GCE-8400B. Napęd obsługuje sprzętowo ATA-2 czy UDMA-33 jak kto woli (nie mylić z MultiWord) oraz Mount Rainier. LG produkuje dobre nagrywarki (proszę wskazać napęd innego producenta 32x/10x/32x który sprzętowo obsługuje tryb UDMA-33), natomiast polityka marketingowa tej firmy jest dziwna. Trudno jest bowiem zrozumieć, dlaczego napęd wspierający UDMA-33 i Mount Rainier jest celowo "okaleczany" firmwarem... Fakt najniższych (chyba) cen na rynku nagrywarek raczej tego nie tłumaczy. Reasumując - to oczywiście moja subiektywna ocena napędu który posiadam - wypalarka radzi sobie z większością nowszych i starszych zabezpieczeń, czyta i wypala płytki z dobrą prędkością i jakością, czego więcej wymagać...
Pozdrawiam