Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.07.2012, 14:45   #4851
BananowaPrawica
Banned

Data rejestracji: 20.06.2012
BananowaPrawica zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
USB istniało ze 7 lat i nawet gazetki popularne jak Chip zamieszczały artykuły "Dlaczego nie ma na rynku drukarek i skanerów USB?". Do peceta niby można było podłączać USB, ale ciągle coś było nie tak. BIOS klawiatur nie wykrywał, drivery sypały się, etc

Aż przyszedł tow. Jobs, floppy wyrzucił, USB uznał za standard....

Cytat:
widzisz Banan... problem polega na tym, ż np. AS400 na którym pracowałem dłuższy czas jest obiektywnie lepszy - ale co z tego? Liczy się to, że ludzie - czytaj - normalni użytkownicy, chcą czegoś takiego, z czym nie beda sie musieli użerać i czego nie bądą musieli sią uczyć. W technologiach jest już tak, że najlepsze jest nie to co jest technologicznie najlepsze, tylko to, co jest najbardziej powszechne. Patrz casus kaset BetaCam i VHS.,
Co do zasady pełna zgoda.

Ale zakładasz, że każdy zaczął przygodę z komputerami od kulawego Windows.
W Polsce, przez biedę i zacofanie, tak zazwyczaj jest, ale w Ameryce niekoniecznie, także Niemczech i Francji. Tam są UNIXy na uczelniach, jako standard a w domach często właśnie Apple; starsi pamiętają rozmaite usługi terminalowe, Minitele, czy takie komputery jak Atari ST, Amiga itd itp

Ja przez biedę 5 lat pracowałem na RedHat Linux & PLD, zanim w 2002 roku kupiłem i dotknąłem pierwszego Windows (był to XP). Podobnie moi znajomi, z których żaden nie kradnie. Teraz zazwyczaj mają OSX. Dla nich to żadna nowość, do niczego nie musieli przyzwyczajać się, odzwyczajać, użerać.

Jestem od lat "lokalnym guru" dla 94-letniego tłumacza lit. Doskonale radzi sobie ze swoim iMac, nawet sam do niego dokupuje akcesoria i wszystko mu hula. Ostatnio prosił mnie o pomoc z rok temu, bo nie wiedział, że istnieje iPhone i kupił coś innego.
BananowaPrawica jest offline   Odpowiedz cytując ten post