Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.07.2012, 13:05   #14929
Kogoro
Forumator

Data rejestracji: 24.01.2005
Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Podchodzimy odmiennie do sprawy.
Zauważyłem, że starasz się obwinić owego policjanta również za cały syf, jaki panuje w policji i wymiarze sprawiedliwości.
Ja nie mam zamiaru generalizować. Nie ufam polskim sądom, co nie oznacza, że muszę kwestionować każdy ich wyrok.
'
Z tonu Twoich wypowiedzi wynika, że jesteś przekonany o swojej wiedzy dotyczącej tej sprawy. Ja odwrotnie ***8211; uważam, że niewiele wiem.
Dlatego twierdzę, że to niekoniecznie Kloc jest aniołkiem a policjant szatanem. Może być odwrotnie.

Wszystko zależy od kontekstu sprawy. Problem z "filmikiem" jest taki, że zbudowano na jego bazie całą historyjkę, a to może być tylko jedna z wielu wersji wydarzeń.

Podajesz "fakty" narzucone przez GP i Kloca. To jedna strona medalu. Nie wiem, dlaczego sąd nie dopuścił filmiku.
GP ma odpowiednie możliwości, by zdobyć informacje od drugiej strony ***8211; rzecznicy prasowi policji, prokuratury, sądu. Nie czyni tego.
Nazwisko policjanta i miejsce, w którym służy, jest również znane.
Co za problem dla nich dowiedzieć się o facecie nieco więcej.

Kloc nie był przypadkowym zatrzymanym, jak sugerujesz. Nawet z jego wypowiedzi wynika, że policja podjęła czynności aresztowania grupy, w której się znajdował (i tylko w tym kontekście mógł to być przypadek).
Musiał zatem paść rozkaz zatrzymania osób, które stwarzają zagrożenie. Prawnie nie ma innej możliwości. Nie można wydać polecenia aresztowania przypadkowych osób.
Dlaczego policja podjęła się zatrzymania grupy Kloca? Nie wiem. Słusznie czy nie? Nie wiem.

Szybkie orzekanie to wspaniały ***8222;wynalazek***8221;. Absolutnie jestem za nim. Z wielu powodów, ale także dlatego, że przyspieszają sprawy, odciążają sądy i oczywiście obniżają koszty, skoro o pieniądzach także mówimy.
Aby jednak to miało sens - sądy muszą ufać działaniom policji bardziej niż płaczom bandziorów.

A jak o forsie to pójdźmy dalej. Jeżeli zrównamy szanse bandziora z zatrzymującym go policjantem to:
1. Wzrośnie liczba policjantów na chorobowym ***8211; konieczność zwiększenia zatrudnienia w policji + wypłaty chorobowego ***8211; koszty.

2. Wzrośnie liczba policjantów, którzy doznają trwałego uszczerbku na zdrowiu, czyli w wielu wypadkach wypłata rent ***8211; znowu koszty.

3. Wzrośnie liczba policjantów zabitych na służbie, czyli (dotyczy to także poprzedniego punktu) konieczność zatrudnienia nowych policjantów i ich przeszkolenia. O glinach chodzą różne słuchy. Może wielu z nich nie grzeszy inteligencją, ale samobójcami nie są, czyli odpowiednia podwyżka pensji, aby ktoś się do służby garnął. Znowu koszty.

Ostatnia sprawa. Przecież ta dyskusja wynikła z tego, że sprawa się jeszcze nie zakończyła. Kloc ma różne możliwości odwoławcze (łącznie z międzynarodowym arbitrażem). W dodatku pozyskał sobie wpływowych przyjaciół.
Jeżeli to jest faktycznie niewinny facet, to życzę mu 100 tys. odszkodowania.
Na całym świecie wymiar sprawiedliwości popełnia błędy, ale nie oznacza to, że należy go kastrować ze skutecznej możliwości zapewnienia bezpieczeństwa.

Kogoro Akechi
Kogoro jest offline   Odpowiedz cytując ten post