Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.07.2012, 09:15   #4907
Gadzina18
Forumator

Data rejestracji: 27.08.2004
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Póki co system działa szybciej (ale bez rewelacji) w stosunku do 10.7 Lion. Następna rzecz , która rzuca się od razu w oczy po uruchomieniu to boczny pasek powiadomień (nowy mail, nowa wiadomość z chatu google itp itd). Safari się zmieniło i upodobniło do Google Chrome, głównie poprzez dodanie omnibara. Ikonki wg mnie zrobiły się jeszcze bardziej cukierkowe. Apple dodało znane z iOS aplikacje - notatki (to było częścią programu Mail, teraz jest oddzielnym programem...) oraz Przypomnienia (to z kolei ma funkcjonalność kalendarza, chyba nigdy nie zrozumiem tej funkcji... miałem iPhone i z tego nie korzystałem, korzystać nie zamierzam i tu). Zauważyłem integrację z Twitterem, widoczna jest chociażby w Safari, gdzie po kliknięciu na przycisk udostępnij pojawia się opcja wysłania adresu do Twittera.

Apropo instalacji. Na jej końcu można wybrać dwa Apple ID - jeden do iCloud drugi do iTunes, App Store itp. Ja posiadam dwa identyfikatory, więc ta opcja jest przydatna dla mnie.

Chłodnym okiem spoglądając na ten system mogę powiedzieć tyle - nie jest wart wykładania dodatkowej kasy. Czym się różni od Liona? Bardziej cukierkowym wyglądem, troszeczkę zmienioną funkcjonalnością Findera (np przy kopiowaniu pliku jego ikona przypomina tą*z iOS w czasie gdy instaluje się aplikacja z AppStore), rodzieloną funkcjonalnością kalendarza na dwie aplikacje, to samo z Apple Mail. Na Macbooku Air z podpisu system nie jest tak szybki jak Snow Leopard, mimo iż nic nie robisz, wentylator rozkręca się na Maxa a MacBook grzeje... co się wtedy dzieje? Nad czym system tak myśli? Na pewno nie Spotlight nie indeksuje wtedy dysku, bo to się zrobiło zaraz po instalacji.

Póki co to system oceniam na 3/6.. a póki co może być chyba tylko gorzej.