Dyskusja: Zakup notebooka
Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.07.2012, 21:48   #1850
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Bartez musi dorobić jakieś tagi z ironią bo ostatnio ciężko jest wyczuwalna
To wcześniej załapałem, ale poza tym zupełnie się nie rozumiemy...

Cytat:
Jak pokazałem na porównaniu wyżej l502x wcale nie jest taki super. W wielu miejscach przebija go właśnie Inspiron 7520.
Ja tego w poprzednich postach nie widziałem.. Właściwie poza parametrami dysku twardego, który zresztą podałeś z innego modelu, a i które stosuje się różne, nie widzę żadnych argumentów przemawiających za 7520 względem l502x.

Krótkie porównanie:

* matryca - zdecydowanie plus dla l502x

* dźwięk - zdecydowany plus dla l502x

* wygoda użytkowania - kwestia preferencji, mi bardziej odpowiada l502x ze względu na znacznie wygodniejsze rozmieszczenie portów

* wydajność - zbliżona

* czas pracy na baterii - chyba zbliżony, choć tu nie pamiętam dokładnych wartości l502x (ale była to mocna strona tego modelu)

Cytat:
To nie jest stara seria Inspiron. To jest zupełnie nowa linia. To połączenie Inspirona z linią XPS.
Tak wiem, pisałeś już o tym, ale też po spjrzeniu na cenę ja jej już nie traktuję jako takiej. Stąd zresztą większość zastrzeżeń, bo płacać za notebooka cenę z wyższej półki, można i należy oczekiwac również takich parametrów.

Cytat:
Wcześniej napisałem, że nie ma za bardzo sensu porównywać jednostki 17" i 15" względem siebie bo te większe zazwyczaj mają mocniejsze podzespoły.
Ale to ty takie porównanie przedstawiłeś. Ja cały czas mówię o modelu l502x. O większym tylko wspomniałem na końcu, ale bez żadnego porównywania.

Cytat:
KOlejnym czynnikiem, który wpłyną na zakup modelu z tego roku to ilość maksymalnej pamięci ram jaką mogę mu zamontować - jest to 16GB. W XPS masz tylko 8GB. Powiesz po co 16? Dzisiaj może mi to potrzebne nie będzie, ale za rok-dwa?
Też raczej nie będzie, ale ok - to jestem w stanie zrozumieć. Z tym, że w modelu l502x z matrycą 3D również można zamontować 16GB.

Cytat:
Kolejna sprawa to bardziej energooszczędne podzespoły - mniejszy proces technologiczny. Oczywiście porównujemy procek tej samej klasy.
To samo w sobie nie ma większego znaczenie - istotne jest na co i czy się to przekłada. Przykładowo czy laptop jest chłodniejszy, czy pracuje dłużej na baterii itp. No i na baterii dłużej nie pracuje, chłodniejszy nie jest, a jedynie o układzie chłodzenia można powiedzieć, że jest lepszy.

Póki co zresztą procesory Ivy raczej zawodzą w porównaniu do poprzedniej linii, niż okazują się specjalnie ciekawe.

Cytat:
Zintegrowana karta graficzna HD4000 jest o ok 40-50% wydajniejsza niż poprzednik.
To bardziej wada w przypadku modelu z kartą dedykowaną. Zintegrowana w tym momencie nie jest od wydajnosci, ale oszczędności (energii, czasu pracy na baterii itp.)

Cytat:
Karta sieciowa w l702x jest również słabsza niż w Inspironie 7520.
Tu mi się już nie chce sprawdzać, ale w l502x (znowu - ja nie porównuję l702x) stosowana kilka różnych kart, w tym pod koniec produkcji najnowszą. Tak więc nie zdziwiłbym się, gdyby i tu przewagi nie było.

Cytat:
U siebie będę miał też 4 porty USB3 gdzie kontroler jest już w chipsecie.
Ok, to też jest argument, który do mnie przemawia. Choć i l502x wejście USB3 posiada.

Cytat:
Nie twierdzę, że twój model jest zły. Po prostu stwierdziłem, że nie ma sensu za zeszłoroczny (dobry model) płacić tyle samo kasy co za obecny (równie dobry - ocena @ Notebookcheck jest zbliżona).
Według mnie nie ma sensu za model gorszy (pod wieloma względami) płacić tyle co za znacznie lepszy (nawet jeśli starszy). To zresztą od początku był mój podstawowy argument. Dla mnie wcześniej i dalej po przeczytaniu tej recenzji l502x to jednak inna klasa, a nowy Inspiron jest czymś pomiędzy poprzednimi laptopami tej serii, a serią XPS. Ale nie jest pełnoprawnym zastępcą tej ostatniej.

Cytat:
Zresztą i tak bym nie kupił modelu l702x ze względu na rozmiar. Jeżeli już to przymierzałbym się do l502x (15").
Już napisałem, więc tylko krótko - napisałeś o tym wcześniej i dlatego ja nie porównuję l720x bo to nie ma sensu. Cały czas chodzi mi o l502x.

Dodam tylko, że gdybyś brał pod uwagę 17 calowy to dla mnie w ogóle nie byłoby tematu. Te nowe laptopy naprawdę nie umywają się (z tego, co na razie widzę) do tego modelu. Wydajnościowo również..

Cytat:
@andrzejj9 możesz wrzucić parametry swojego XPSa?
Tu nie chodzi o mój konkretny egzemplarz. Celowałem w inny, ten kupiłem, bo trafiła się okazja (ale jestem zadowolony). Szczegółów teraz nie pamiętam, ale w skrócie:

Procesor i7 (jeden z mocniejszych)
Grafika GT555
Pamięć 8GB
Matryca Full HD (matowa)
9 komorowa bateria (rewelacyjna jeśli chodzi o czas pracy - ostatnio przez 6 godzin pracowałem na komputerze (ekran ponad 50%, włączone Wi-Fi, korzystanie z internetu, kilka prrogramów w tle) i cały czas na baterii, dwa dni temu po obejrzeniu ponad 2 godzinnego filmu (jasny ekran, dość głośny dźwięk, włączone Wi-Fi) zostało jeszcze 64% i ponad 3 godziny).

To w skrócie. Jak chesz mogę potem dokładnie sprawdzić po Service Tagu.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post