Konsola retail - konsola zwykła dostępna w sprzedaży.
Konsola debugowana - konsola mająca inny firmware, dla developerów.
1.Więc czym się różni DEX od CEX? Rozumiem że to są wykonanie kopie w języku (odpowiednio dla retailowych, i debugowych) Jak to wygląda przy odpalaniu, dlaczego ludzie się jarają CEX'em to DEX'em - jakie to sprawia możliwości.
Dual boot - możliwość odpalenia na konsoli dwóch firmware'ów np CFW (Custom Firmware - zmodyfikowany przez graczy/zapaleńców) oraz FW/OFW (Official Firmware - ten wydawany przez sony - uważany przez większość nieoświeconych ludzi, jako ten jeden właściwy, a Ci którzy mają CFW są dla nich heretykami)
2. Kiedyś Dual boot był teoretycznie możliwy, jak to się ma w dzisiejszych czasach? Czy dalej CFW jest tylko i możliwe do zainstalowania na konsoli z FW 3.55 ?
Wyjaśniłem pojęcia tak jak ja rozumiem

Bo nie przepadam za ludźmi, którzy czekają na gotowe (równie dobrze mógłbym co 3 słowo kopiować i czekać na odpowiedź) - Pytania są raczej zadane w formie FAQ (wg mnie bezproblemowo można je wrzucić do FAQ rev3)
Jeśli chodzi o moje pytania zapewne znalazłbym odpowiedź gdzieś w stosach tego forum, ale mają parę zalet - z takiego tematu będzie można łatwo zrobić FAQ - oczywiście staram się zadawać rzetelne pytania. Przykro mi chyba nie dostosowałem się do końca do zasad tego tematu (chociaż słowa wyjaśniłem)