Cytat:
Napisany przez pali
Nie ma złych języków na rynku. Kojarzę jeden zły język, o którym mówiono "na boga, nie używać!" i był to JavaScript. Ale powstał AJAX i pozamiatał. Ofkors JS przy okazji też przeszedł ewolucję.
|
Ajax to nie język programowania a technologia, która używa JS i XML interakcji z użytkownikiem bez przeładowania strony - asynchronicznie.
JS jest fajne, jest bibliotek jQuery i można sporo fajnych rzeczy wyczarować w krótkim czasie, kiedyś trzeba było wszystko pikować samemu.
Cytat:
Nie jest ważny język, a to co się ma w tym języku do powiedzenia. Co z tego, że ktoś zna doskonale C, skoro nie będzie wiedział jak znaleźć największy wspólny dzielnik, drogi dla komiwojażera czy metody sortowania. Przecież wszystkie języki są niesamowicie proste, składają się z kilku elementów a dopiero sztuką jest poznanie środowiska OS, bogactwa bibliotek i przede wszystkim algorytmiki oraz w pracy zawodowej: zasad pracy grupowej; konwencji nazewniczych, zasad komentowania, formatowania kodu itd
|
Oczywista oczywistość. Znajomość języka nie czyni Cie programistą. To tak jak by znać język mandżurski i nie potrafić powiedzieć ani słowa
Cytat:
No dobra, a mógłby ktoś mi powiedzieć jak wygląda środowisko developerskie na Androida? To się w C++ pisze? Jestem zielony, nie wiem nic.
|
Co konkretnie chcesz wiedzieć? Najpierw należy zacząć od tej strony
http://developer.android.com/index.html a potem w zależności jak się mocny czujesz lecisz z prostymi rzeczami, albo kupujesz książkę i powolutku się wdzwaniasz do Matriksa.
Kilka miesięcy temu zakupiłem
JAVA. Przygotowanie do programowania na platformie Android.
Programy pisze się w Javie, można też wykorzystać
NDK(C, C++).
Cytat:
The NDK is a toolset that allows you to implement parts of your app using native-code languages such as C and C++. For certain types of apps, this can be helpful so that you may reuse existing code libraries written in these languages and possibly increased performance.
Before downloading the NDK, you should understand that the NDK will not benefit most apps. As a developer, you need to balance its benefits against its drawbacks. Notably, using native code on Android generally does not result in a noticable performance improvement, but it always increases your app complexity. In general, you should only use the NDK if it is essential to your appânever because you simply prefer to program in C/C++.
Typical good candidates for the NDK are self-contained, CPU-intensive operations that don't allocate much memory, such as signal processing, physics simulation, and so on. When examining whether or not you should develop in native code, think about your requirements and see if the Android framework APIs provide the functionality that you need.
|
Cytat:
Napisany przez Patrix
Zamiast napisać, że z rozpędu literówkę zrobiłem (++) to mnie oskarżasz o dyrdymały, no ale Ty taki jesteś 
|
Słowa mogą ranić wiesz?
Cytat:
Mogłem tam wkleić jeszcze printf - wtedy byś się odczepił, samo fopen powinno dać Ci do myślenia co to za język 
Dzięki za komentarz o Chevron, o resztę nie prosiłem andy.
|
Ale wiesz, że ja nie pisałem o C tylko cały czas odnosiłem się do C++? Po tym jak rzuciłeś kod i podpisałeś, że to C++ to nie mogłem się powstrzymać
C jest dobre do niskopoziomowych rzeczy. C++ pozwala wejść na większy poziom abstrakcji jak Java czy C#, dzięki czemu programy pisze się o wiele szybciej.
btw. na robocika można też
pisać aplikacje wykorzystując Qt
Cytat:
Słyszałem opinie, że pod Andka "łatwiej" pisze się właśnie w javie.
Sam jestem ciekaw.
|
NDK to dodatek. Aplikacje od początku Androida pisane są w Javie. Jeżeli znasz C# to nie będzie problemu z przestawieniem się właśnie na Jave.
Cytat:
Generalnie stoję przed wyborem platformy
-bo jak już sobie słuchawkę sprawię, to nie myślę na niej tylko smsować,
tylko coś zaprogramować- nawet dla siebie.
PS
Proszę tylko jak już ktoś się uprze na wydzielenie tematu to nie nazywajcie go znowu flame war ...
PS2
kiedy można się spodziewać czegoś w rodzaju jailbreak na WP ?
|
I WP i Android będą dobrym rozwiązaniem. Niestety WP to przynajmniej 400zł/rok, w przypadku Androida jest jednorazowa opłata 25$ (konieczne jeżeli chcesz umieszczać aplikacje w sklepie), jeżeli nie to możesz aplikacje umieszczać gdzie chcesz, i wgrywać z kary pamięci.
JB na WP istnieje, jednak nie wszystkie słuchawki są obsługiwane. Pamiętaj tylko, że kupując coś z WP7.x decydujesz się na nie otrzymanie aktualizacji do WP8...
Moim zdaniem masz dwa wyjścia:
- kupujesz słuchawkę z Androidem i zaczynasz swoją przygodę z programowaniem na urządzenia mobilne od zaraz;
- czekasz do premiery WP8, kupujesz swoją słuchawkę z tym systemem, płacisz 400zł/rok i zaczynasz swoją przygodę z programowaniem na urządzenia mobilne.
W8/WP8 ma wyjść o ile się nie mylę we wrześniu/październiku.