Mimo, że mam odtwarzacz BR w komputerze, bo zdecydowanie bardziej wolę odtwarzać filmy zripowane - szybciej, wygodniej i bez tysięcy różnych zabezpieczeń, które pomimo oryginalnego oprogramowania są bardzo uciążliwe. Zewnętrznego odtwarzacza na razie się nie dorobiłem, może on zmieniłby moje nastawienie.
Poza tym to jeśli kupię nagrywarkę BR (co pewnie bym zrobił gdyby kosztowały w okolicach 100-200 zł) to tylko do archiwizacji. Koszty kosztami, ale pewniej się czuję wrzucają coś na płytkę, ją do pojemnika, niż trzymając na dodatkowym dysku. Nawet jeśli wychodzi drożej czy niewiele taniej (raczej drożej, bo ważne dane wypalam podwójnie).
A co do trwałości.. Pierwsze nagrane płyty CD z danymi - i to naprawdę na przedpotopowym sprzęcie - mam z końcówki 99 roku. I działają. Więc raczej nie jest tak źle. A jednocześnie danych nie mam tak dużo, żeby co jakiś czas (np. co 5 lat) nie sprawdzić ich i ewentualnie nie przegrać na nowsze nośniki.
Chmura natomiast kompletnie mnie nie przekonuje. Nie czuję takiego zaufania do jakichkolwiek tego typu usług (nawet komercyjnych), żeby powierzać im ważne dane. Zarówno w kwestii prywatności (choć zwykle archiwizuję na hasło), jak i pod względem bezpieczeństwa samych danych. Ewentualnie jako dodatek, ale nie podstawa.