Czy ten aparat jest Made in Japan czy China? Oba moje Pasikoniki są z Japonii i bardzo solidne, ale wiem że Panas przenosi produkcję do Chin. Może Canon też?
SX1 był bardzo drogim topowym "nad"modelem, choć niestety nie szło to w parze z jakością zdjęć. Może być większy i solidniejszy.
Co do zawartości pudełka to takie czasy - FZ8 miał grube papierowe podręczniki, adapter filtrów w zestawie. LX5 miał instrukcję w formie PDF, a adapter kosztuje 100zł.
Mam nadzieje że LX9 nie będzie sprzedawany w foliowym woreczku bez obiektywu.
Jedynym kompaktem jakiego znam, który jest w 100% przystosowany do 3:2 to właśnie LX. Nawet jego wyświetlacz ma takie proporcje.
W przypadku innych aparatów włączenie tego formatu powoduje spore zmniejszenie pola widzenia i rozdzielczości (tzn po prostu będzie jakbyś z góry i dołu kawałek uciął). Dlatego nastawiałbym się bardziej jednak na 4:3 - bo przecież przyciąć można sobie już po fakcie. A w drugą stronę się tak nie da. Ponadto podczas kadrowania i oglądania zdjęć będziesz mieć czarne pasy na wyświetlaczu.
edit:
SX40 nie ma RAW? To spora wada w stosunku do FZ.
Natomiast jakością zdjęć w stosunku do SX1 będziesz zachwycony - to jest niebo a ziemia.
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 08.08.2012 o godz. 08:06
|