Cytat:
Napisany przez sobrus
I tu niestety musze przyznać rację przeciwnikom Apple, bo firma reklamując ten aparat trochę przegięła. On nie ma wysokiej jakości zdjęć. Jak na aparat - ma bardzo słabą.
Nie jako profesjonalny sprzęt, nawet jak na małpkę ma słabą.
Natomiast promuje się go jako coś nadzwyczajnego, narzędzie dla artysty, profesjonalisty, dokręca obiektywy warte więcej niż dobry aparat....
|
Zwykle nie zgadzam sie z tym co piszesz, ale tym razem bedzie szczerość, za szczerość.
Wg mnie - ŻADEN telefon nie nadaje się do robienia zdjęć. Tu odsyłam do książek mojego fotograficznego guru - Scott'a Kellby'ego (nawiasem mówiąc - znawcy i wielbiciela Apple), który podaje definicję odróżniającą "zdjęcie" od "fotki",
Cytat:
Napisany przez sobrus
Poruszenie wywołała nawet kampania Panasonica który dogadał się z profesjonalnym fotografem, aby ten podczas Olimpiady 2012 używał tylko najnowszego Panasonica G5.
Jest to sprzęt nieco za niskiej klasy do tego typu zadań (choc z dobrym obiektywem potrafi kosztować 7 tysięcy). W tym świetle używanie iPhone przez profesjonalistów wygląda na słaby żart. Ale jak widać ludzie to kupują.
|
Absolutnie się zgadzam! Uwielbiam robić fotki, uźywam sam aparatu Panasonica (co prawda, z optyką firmy Leica, niektórym pewnie to coś mówi), ale jednak dalej nie śmiem moich prac nazwać nawet próbami bycia PRO.
Wszystkim tym, którzy uważają, że telefonem z obiektywem o średnicy 0,000002 mm są w stanie robić artystyczne zdjęcia, życzę rychłego powrotu do zdrowia.
I jeszcze raz podkreślam - nie ma to nic wspólnego z tym, czy innym producentem sprzętu.