Cytat:
Napisany przez Yossi
Wg mnie - ŻADEN telefon nie nadaje się do robienia zdjęć. Tu odsyłam do książek mojego fotograficznego guru - Scott'a Kellby'ego (nawiasem mówiąc - znawcy i wielbiciela Apple), który podaje definicję odróżniającą "zdjęcie" od "fotki",
|
Moim zdaniem dobry fotograf zrobi zdjęcie telefonem. Ale to nie powód by uznać telefon za dobre narzędzie do tego celu. Na pewno takie zdjęcie będzie gorsze niż zrobione aparatem.
A przecież nie o to chodzi, aby ciężką pracę i kreatywność marnować słabym sprzętem. Nie wszystko też da się telefonem sfotografować.
Oczywiście istnieje techniczna możliwość zrobienia telefonu z dużą matrycą i wymiennymi szkłami - ale wtedy będzie słabym telefonem. Taki Nikon D80 z funkcją dzwonienia
Co do Panasonica G5 to sprawa jest śliska, ponieważ ten aparat robi zdjęcia dokładnie z jakością lustrzanki i w typowych amatorskich warunkach lustro nie ma nad nim przewagi.
Jednak w sporcie wszystko rozbija się o szybkość EFV oraz AF. Panasonic chciał pokazać, że zrobił na tym polu postęp. Jeżeli faktycznie zrobił - to zdjęcia będą świetne.
Ale to już wywołało szum, będący częścią kampanii reklamowej.