Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.08.2012, 22:21   #9
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kris Podgląd Wiadomości
Podsumowanie mojej naprawy:
- poszła skrzynia (synchronizatory),
- mechanik zalecił też wymianę sprzęgła (już docisk czy tarcza było/a starte),
- przy okazji uszkodzony mam zderzak (mówi, że to tak było - g. prawda, ale pójdzie z jego ubezpieczenia),
- twierdzi, że przeczyścił EGR, bo pojawiały się błędy, ale po tym już raz kontrolka awarii mi się zaświeciła, skasował błąd. Mam nadzieję, że mi EGR nie rozwalił...

Reasumując: poszło ponad dwa kawałki i jestem niesamowicie wqrwiony!

KONTYNUACJA!

Rozkręciliśmy z ojcem starą skrzynię biegów - synchronizatory w idealnym stanie. To, co się rozleciało, to jakaś śruba z największej zębatki (na rysunku w prawym dolnym rogu - ojciec jakoś to nazwał, nie pamiętam, nie znam się na tym), upier...ła się i rozleciała w skrzyni biegów wywalając w obudowie dziurę! Dziura w skrzyni ma średnicę ok. 4 cm. Tą dziurą spieprzył cały olej, porysowana była obudowa i trochę sprzęgło. Pozostałe elementy skrzyni są w super stanie. Wystarczyłoby wymienić obudowę, no ale samych obudów raczej nie sprzedają. Mam nadzieję, że skrzynia, którą mi wstawił pochodzi trochę... Ojciec mówi, że takie awarie to zdarzają się tak rzadko, że on, jako mechanik samochodowy pierwszy raz na oczy coś takiego widzi.

Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post