Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.08.2012, 23:05   #6
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@Jabba kupiłeś coś już w końcu?

Ostatnio popracowałem troszeczkę nad swoim routerem i mam w pełni działający dysk+drukarkę(skanera na razie brak skanowania po sieci - usbip czeka na okiełznanie ), które są podpięte pod hub'a usb.
Na routerze skonfigurowany FTP(vsftpd), "Otoczenie sieciowe"(samba3), BitTorrent(rTorrent z zaciaganiem automatycznym plików gdy w danym folderze pojawi się plik *.torrent).

W planach mam jeszcze ustawić WPA2-Enterprise(uwierzytelenie RADIUS-FreeRadius), oraz notifikację via Email/Jabber, i może Extroot:
Cytat:
Routery wyposażone są w niewielką ilość pamięci flash, zwykle 4 lub 8MB. Wystarcza to do większości zastosowań, jednakże możemy spotkać się z sytuacją kiedy potrzebujemy więcej miejsca na instalację pakietów czy przechowywanie danych. Jeżeli router ma tzw. SDMOD lub złącze USB można pokusić się o rozszerzenie pamięci flash o pojemność zewnętrznego nośnika.
Podane niżej rozwiązanie przetestowano dla OpenWrt Backfire z dyskiem podłączonym pod złącze USB. Można zastosować dysk USB, pendrive a nawet czytnik kart np. SD czy kartę z modemu USB (pod pewnymi warunkami). Nośnik USB wymaga linuksowego systemu plików, więc dane na nim mogą zostać utracone! Oczywiście potrzeba jest tylko jedna partycja, więc można z istniejącego dysku wyodrębnić niewielką przestrzeń na extroota.
Teoria
Podział pamięci flash w routerze w dużym uproszczeniu wygląda następująco:
- bootloader
- system operacyjny rutera
- nvram lub partycja systemowa z danymi konfiguracyjnymi

Sam obszar w którym oryginalnie instalowany jest system routera, zapisywany jest obrazem z OpenWrt (zwykle jest to system plików squashfs). Ponieważ firmware zwykle nie zajmuje całej pamięci flash, pozostała część jest przy pierwszym uruchomieniu routera formatowana przez OpenWrt systemem plików jffs i montowana w katalogu /overlay. Następnie wykorzystując jeszcze jeden system plików o nazwie mini_fo, część z jffs jest "nakładana" (overlay) na squashfs, dzięki czemu użytkownik widzi oba jako jeden i ma wrażenie zapisywalnego systemu plików. A tak naprawdę wszystkie zmiany są zapisywane w przestrzeni jffs, bo squashfs jest tylko do odczytu.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby właśnie część z jffs przenieść na zewnętrzny nośnik - kartę SD czy pendrive.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot

Ostatnio sobie poczytałem o swoim urządzeniu i jest to ponoć jeden z bardziej otwartych modeli - można wylutować pamięć i dołożyć 2x 64MB, są styki na antenę...