Cytat:
Napisany przez andy
Widzę, żę już zrobiłeś edytkę  A czym niby w czym Next był innowacyjny? 
|
Zrobiłem edytkę, ponieważ nie mam ochoty się wdawać znowu w trzystronowe dyskusje. NeXT nie był innowacyjny? To pokaż mi może coś bardziej innowacyjnego z tamtych lat. Jobs pozbył się stacji dyskietek już w 1989 roku. Złośliwi dziś by powiedzieli, że pewnie ze względów licencyjnych
Nie odniosłeś się też do LaserWritera, pierwszej drukarki laserowej dostępnej dla kowalskiego, od razu razem z udostępnianiem sieciowym do 16 maszyn z GUI. To właśnie ta zabawka zapoczątkowała boom na DTP. Dodatkowo Jobs który może inżynierem nie był, ale za to był po kursie kaligrafii, zaopatrzył Maca w kroje czcionek z prawdziwego zdarzenia i oprogramowanie - co ugruntowało pozycje Maca w tej dziedzinie na lata. Na PC wtedy był DOS czy nawet CP/M, a Amigi jeszcze nie było.
Poskładał więc istniejące rzeczy - komputer, GUI, drukarka laserowa, sieć - w coś czego wcześniej nie było - w kompletny zestaw do DTP.
Jego wielką umiejętnością było abstrakcyjne świeże spojrzenie na technologię. Nie podążał śladem konkurencji, ale wyłapywał nowe (a czasem odkopywał stare) dobre rozwiązania, nieraz prototypy, których na rynku wtedy nie było (albo kosztowały fortune), a w których widział potencjał i przyszłość -czyli był wizjonerem. To czego ludzie będą potrzebować, co zmieni sposób w jaki postrzegają technologię, ułatwi im korzystanie z niej i da nowe możliwości. Pokazywał też jak można zrobić coś lepszego z rzeczy już znanych.
I wprowadzał te nowe, nie sprawdzone - a więc i ryzykowne - rozwiązania na rynek często jako pierwszy. W estetycznej i łatwej w obsłudze formie.
I najczęściej okazywało się że miał rację, co widać wymiernie na wynikach finansowych
Laserwriter, upowszechnienie GUI, NeXT, iMac, iPhone, iPad - tak się Andy właśnie zmienia swiat

Nawet jeżeli Jobs nie wymyślił tranzystora

Tablety były w Star Treku, teraz można je mieć za 299zł w biedronce, bo każdy chciał mieć iPada.
Wiem że najchętniej flejmowałbyś jeszcze 336 stron, ale ja juz nie mam ochoty. I tak mnie nie przekonasz, ani ja Ciebie.
PS. iPhone projektem Sony? A któż Ci takich głupot naplótł?