Pamiętasz panoramę Warszawy na DT Centrum? Ludzie pytali czy te zielone to Kampinos

Taka to gęsta zabudowa w Warszawie.
Nad samą Wisłą po obu stronach nic nie ma. Na Powiślu przecież są baraki przy Dobrej, w ostateczności jakieś budynki z lat 50, mało warte. Po praskiej stronie puszcza w Porcie Praskim, dalej obszerna postmodernistyczna Kijowska, dalej ogródki działkowe do Boruty, Zamieniecka i już jesteśmy na przestronnej Radzymińskiej. Dalej na Bródno i Białołękę można kilkoma wariantami. Wszędzie tam pięknie wyglądałyby estakady. I jak przyjemnie jechałoby się
No ale metro to nie tramwaj, nie może sobie kręcić i podejrzewam, że konieczność zlikwidowania 10-20 budynków okazałaby się
niewykonalna politycznie. Albo nie daj Boże ogródków. I tutaj pies pogrzebany.
Obejrzałem sobie mapę i po 15 latach jednak dochodzę do wniosku, że ciężki idiotyzm z tym podziemnym metrem na Pragę. Na dodatek nigdy nie usłyszałem żadnych argumentów! Jedyne co pamiętam, to że nie mamy odpowiednich pociągów. Ale przecież można zbudować lekki tunel na estakadzie no i zamówić inne pociągi, które i tak są kupowane.
Pod Wisłą to ja stawiam na niewypały, to samo w Porcie Praskim.
Do tego wszystkiego ciągle nie ma rewitalizacji SKM. Ostatnio była afera z zapomnianym przystankiem Praga, ZTM o nim zapomniał....