Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.08.2012, 22:07   #5045
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Sobrus
Zrobiłem edytkę, ponieważ nie mam ochoty się wdawać znowu w trzystronowe dyskusje. NeXT nie był innowacyjny? To pokaż mi może coś bardziej innowacyjnego z tamtych lat.
Next nie jest produktem Apple a zlepkiem technologii innych osób/firm/uniwerków:
Cytat:
NeXTStep był systemem operacyjnym dla komputerów firmy NeXT, założonej przez Steve'a Jobsa.
W 1993 roku nie osiągnąwszy sukcesu rynkowego firma NeXT wycofała się z produkcji własnych komputerów, skupiając się na dystrybucji systemu operacyjnego.
System ten został utworzony na bazie mikrojądra Mach i kodu systemu BSD Unix.
Cytat:
Mach (ang. Mach kernel) to jądro dla systemów operacyjnych opracowane na amerykańskim Uniwersytecie Carnegie-Mellon. Projekt rozwijany tam był w latach 1985-1994 i skończył się na wersji 3.0. Dalej rozwijany był na Uniwersytecie Utah, gdzie opracowano wersję 4.
Cytat:
BSD (ang. Berkeley Software Distribution, czasami nazywany Berkeley Unix) ***8211; odmiana systemu operacyjnego Unix wywodząca się ze stworzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim Berkeley rozszerzeń dla systemu rozwijanego przez firmę AT&T. Także potoczna nazwa licencji BSD, na której te systemy są wydawane oraz pokrewnych licencji tego typu (np. licencja MIT).
Samo GUI to wariacja tego co miał Xerox.

Czekam dalej aż mi wskażesz ten jeden produkt od Apple...
Cytat:
Wskaż jeden produkt, który wyłamuje się z tego Oczywiście pomijamy pierwszy komputer od Apple.
Cytat:
Jobs pozbył się stacji dyskietek już w 1989 roku. Złośliwi dziś by powiedzieli, że pewnie ze względów licencyjnych
A co to ma do tego? Pozbycie się stacji dyskietek w pewnym okresie czasu było rozsądnym podejściem (gdzie tu innowacja?) - nowsze "lepsze" technologie wypierają te stare.
I tak teraz mamy spawarki i nośniki BD, a za 5-10 lat będziemy mieli napędy holograficzne.
Osoby, które pierwsze umieszczą je w domowym komputerze też nazwiesz geniuszami? Dla mnie geniusz to ten, który stworzył technologię do produkcji tych urządzeń.

Cytat:
Napisany przez Sobrus
Nie odniosłeś się też do LaserWritera, pierwszej drukarki laserowej dostępnej dla kowalskiego, od razu razem z udostępnianiem sieciowym do 16 maszyn z GUI.
Cytat:
Pierwsza drukarka laserowa Xerox 9700 została zbudowana w roku 1977 przez firmę Xerox. Jej twórcą był Gary Starkweather.
Cytat:
Pierwszą drukarką laserową przeznaczoną do współpracy z komputerem osobistym był Hewlett-Packard LaserJet Classic, wyprodukowany w roku 1984. Niedługo później pojawiły się drukarki laserowe firm Canon oraz Apple.
Cytat:
Napisany przez sobrus
Dodatkowo Jobs który może inżynierem nie był, ale za to był po kursie kaligrafii, zaopatrzył Maca w kroje czcionek z prawdziwego zdarzenia i oprogramowanie
Tutaj przyznam rację. To akurat udało mu się jako pierwszemu.

Cytat:
Napisany przez sobrus
Poskładał więc istniejące rzeczy - komputer, GUI, drukarka laserowa, sieć - w coś czego wcześniej nie było - w kompletny zestaw do DTP.
Pisałem już - jedną rzecz po pierwszym komputerze Apple (tutaj więcej zawdzięczamy Woźniakowi niż Jobsowi).
Poproszę też coś o tej sieci. Jak to Jobs wymyślił?

Cytat:
Napisany przez sobrus
Jego wielką umiejętnością było abstrakcyjne świeże spojrzenie na technologię. Nie podążał śladem konkurencji, ale wyłapywał nowe (a czasem odkopywał stare) dobre rozwiązania, nieraz prototypy, których na rynku wtedy nie było (albo kosztowały fortune), a w których widział potencjał i przyszłość -czyli był wizjonerem. To czego ludzie będą potrzebować, co zmieni sposób w jaki postrzegają technologię, ułatwi im korzystanie z niej i da nowe możliwości. Pokazywał też jak można zrobić coś lepszego z rzeczy już znanych.
Nie przeczę, że niektóre produkty Apple są bardzo ciekawe z designu(mi się np. podoba iPhone 4/4S) jednak większość jego designów to "zaporzyczenia" od innych firm - min. Braun:

-original.jpg
-original2.jpg
-original3.jpg
-original4.jpg
-original5.jpg
-original6.jpg

Cytat:
I wprowadzał te nowe, nie sprawdzone - a więc i ryzykowne - rozwiązania na rynek często jako pierwszy. W estetycznej i łatwej w obsłudze formie.
I najczęściej okazywało się że miał rację, co widać wymiernie na wynikach finansowych
Tylko większość rzeczy nie jest jego pomysłu.

Cytat:
Laserwriter, upowszechnienie GUI, NeXT, iMac, iPhone, iPad - tak się Andy właśnie zmienia swiat Nawet jeżeli Jobs nie wymyślił tranzystora
Tablety były w Star Treku, teraz można je mieć za 299zł w biedronce, bo każdy chciał mieć iPada.
Laserwriter, GUI Xerox. Next - zlepka technologii z uniwersytetów.
iMac - niech będzie mimo, że wskazałem aby podać przykład inny niż pierwszy komputer/all in one komputer.

Cytat:
Napisany przez sobrus
Wiem że najchętniej flejmowałbyś jeszcze 336 stron, ale ja juz nie mam ochoty. I tak mnie nie przekonasz, ani ja Ciebie.
Ale ja nie mam zamiaru zmieniać twojego zdania. Cały czas próbuje nie dopuścić do tego aby rzeczywistość była zaklikiwana.

Cytat:
Napisany przez sobrus
PS. iPhone projektem Sony? A któż Ci takich głupot naplótł?
Proponuję uważniej czytać to co pojawia się w tym temacie

-7655597084_1d4e9bcd0f_z.jpg
-7655597956_ee6b888e0e_z.jpg
-7655599922_dd9c7e8e2c_z.jpg
-7655601820_d646d8dc94_z.jpg

ufff