Cytat:
Napisany przez Sobrus
Andy, ale co z tego że NeXTStep bazował na FreeBSD? Czy ja w ogołe mówiłem o NeXTStepie? Komputer nie składa się tylko z jądra. Mówie o komputerze NeXT jako całości, który wtedy znacznie wyprzedzał wszystko co było na rynku, ze zwykłymi Macami na czele. Chyba tylko Amiga3000/3000+ miałaby z nim jakieś szanse. Spójrz na architekture tego komputera (MC68040+DSP).
|
Wybacz ale bez jądra system jest bezużyteczny. Apple wykorzystało pracę innych i to chciałem pokazać. Sami nie napisali tego jądra.
Po drugie procek też nie jest ich a Motoroli. Czy innowacją jest zamontować procek ? NIE. Innowacją jest taki procek zrobić.
Nie twierdzę, że w tamtym czasie komputery Apple były potężniejsze - bo były, jednak nie przypisujcie tej firmie nie wiadomo jakich zasług.
Next również bił innych ale wszystko to co w nim było nie było od Apple. System, sprzęt.
Dla mnie ludzie którzy stworzyli pierwszego UNIXa byli innowatorami. Apple wykorzystało tylk odostępne implementacje, oraz sprzęt aby stworzyć komputer.
Apple upowszechniło komputery w domowym zaciszu - to fakt, jednak bez nich to też by się dokonało.
Cytat:
Nikt nie zabrania innym firmom wprowadzanie równie ciekawych designów jak Apple. Co z tego że iPod przypomina Brauna z lat 70-tych?
|
Chodzi o to, że Apple się tak samo inspiruje jak inne firmy, tylko Apple pozywa innych że niby kradną. To jest dla mnie chore -
mentalność Kalego.
Cytat:
A czy przypomina jakikolwiek odtwarzacz mp3 który był na rynku w roku 2000+? NIE. Jest od nich zupełnie inny. Nikt inny nie pomyślał że można użyć stare zapomniane radio do zrobienia stylowego odtwarzacza. To właśnie to o czym mówiłem - wynajdywanie ciekawych rozwiązań których nie ma na rynku i wprowadzanie ich
|
Wybacz ale to nie oni stworzyli pierwszy przenośny MP3 player - pierwszym był
MPMan F10. (rok 1998)
Przez pokazanie fotki tego radyjka chciałem pokazać to że Apple się wzoruje na produktach innych oraz próbuje pokazać, że tylko oni wymyślają nowe rzeczy.
Sony pokazało 4 lata przed Apple pierwszego ultrabooka mimo to Apple opatentowało wygląd swojego. Tego typu akcje mnie strasznie irytują.
Cytat:
A co do tego Sony, to masz jakieś złe dane.
Pogooglaj sobie o prototype Apple Purple (prototyp 624). Apple miało praktycznie ostateczny zarys iPhone,
|
Ten projekt został przez pracownika Sony przesłany do pracownika Apple w roku 2006, co prawda Apple już miało coś co przypomina pierwszego iPhona jednak to dzisiejszy iPhone wygląda jak to urządzenie od Sony. Uważam, też że projekt Sony nie powstał w dwa tygodnie.
Bardzo możliwe jest, że w tym samym czasie na ten sam pomysł wpadło kilka firm.
Problem w tym, że tylko Apple ma z tego powodu do wszystkich pretensje. Samo UI systemu to zlepek używanych wtedy wbudowanych systemów, czy systemów operacyjnych.
Cytat:
gdy Android nie był nawet plemnikiem
|
Pierwszy prototyp był w sprzęcie przypominającym BB, jednak UI jest bardzo zbliżone do tego co mamy dzisiaj.
Tak samo jak iOS, Android czerpał z istniejących systemów operacyjnych na urządzenia mobilne.
Czy to był DZIAŁAJĄCY prototyp?
Pierwsze PDA powstały w 89' - Atari Portfolio. Newton od Apple wyszedł 4 lata później.
Cytat:
btw jeżeli dzis jakaś firma wprowadziłaby samochód o napędzie nuklearnym, to to nie będzie innowacja na rynku?
Reaktory i samochody są powszechnie znane, nad autami pracował w latach 50tych ford (Ford Nucleon).
Ale mimo to takie auto na masową skalę byłoby dziś czymś przełomowym, co odmieniłoby całkowicie motoryzacje i za 5 lat auta benzynowe/diesel przestałyby istnieć.
I jeżeli włożenie reaktora do auta wymagałoby opracowania nowej technologii, to należałby się oczywiście patent na to rozwiązanie.
A gazety nazwałyby to skadalem z próbą opatentowania samochodu o napędzie atomowym - a przecież to jest teoretycznie znane od lat.
Mniej więcej tak działa Apple i gazety.
|
Troszeczkę chybione porównanie. Apple buduje swoje produkty na innych, które realizują te same zadania na podobnych elementach.
Jeżeli powstanie pierwszy silnik atomowy to patent powinni dostać Ci co go stworzą a nie włożą do szkieletu samochodu.
Tak bardzo Sobrus psioczysz na Google, że wykorzystuje darmowe oprogramowanie a na Apple już nie a robi dokładnie to samo, do tego w gorszym wydaniu.
Może i Google nasz szpieguje, wyświetla reklamy itp itd, ale czy inne frimy nie robią tego samego? Myślisz, że jak masz poczte na hotmailu to MS jej nie skanuje?
Wkleiłeś ostanio spis darmowego oprogramowania stworzonego, przez Apple.
Google zrobiło o wiele więcej:
http://code.google.com/hosting/search?q=label:google
Cytat:
Google has released over 20 million lines of code and over 900 projects. Many engineers work on open source projects full time, and even more use their 20% time to create new projects or contribute to their favorite existing projects. See our full list of released projects on Google Project Hosting.
|
Cytat:
Google Summer of Code â corocznie realizowany przez Google program wspierania Otwartego Oprogramowania. W jego ramach studenci realizują różne projekty na rzecz Otwartego Oprogramowania i otrzymują za to stypendium (w 2010 roku będzie to 5000$). Pierwsza edycja imprezy odbyła się w 2005 roku[1]. Od tego czasu w imprezie uczestniczyło ponad 3400 studentów oraz ponad 380 organizacji mentorskich[2][3].
|
Apple nie lubię min. za to, że wzoruje się na innych i uznaje to jako coś normalnego, tym samym pozywając innych jak wydadzą podobny produkt.
Mentalność Kalego, hipokryzja...
Cytat:
Napisany przez Sobrus
Po prostu nie każdego stać na jednorazówkę. Uszkodzenie pamieci to wymiana całej płyty z i7 i nvidią. Tego się nie opłaca naprawiać po gwarancji 
Ale jak kogoś stać to ma fajny sprzęcik, zdecydowanie wyróżniający się spośród PC.
|
Wybacz ale nawet gdybym mógł sobie każdego dnia kupić nowy komputer to bym tego nie zrobił - nie jestem taki próżny.
Nawet mając milionowy majątek wybierałbym produkt nie dlatego, że jest modny, ale dlatego, że mi odpowiada.
Dlatego nigdy nie kupię laptopa, który jest na jeden sezon.
Cytat:
Problemem wśród przeciwników Apple jest brak zrozumienia tej sytuacji. Dla nich każdy sprzęt musi być otwarty, serwisowalny, niezawodny i tani, słowem "dla Kowalskiego".
A produkty Apple są dla osób które jak im się zepsuje to daje na gwarancję albo sobie kupi drugi, więc nie ma problemu. Kto by sobie głowe zawracał naprawą?
|
Mój notebook przyjechał z wadą fabryczną - końcówka od ładowania odpadała od płyty. Po zgłoszeniu miałem na drugi dzień serwisanta, a na kolejny nową płytę główną - została wymieniona a nie naprawiona.
Po drugie sprzęt powinno się kupić pod siebie a nie patrząc na obecną modę. Jeżeli ktoś kupuje urządzenia Apple z tego względu żeby przyszpanować to znaczy, że jest człowiekiem próżnym.
Cytat:
Niestety Ed ma rację, Apple to zabawka dla zamożnych, których stać na przymknięcie oka na wydatki.
Zwykły szaraczek nie przełknie faktu że jego laptop to jednorazówka z baterią wlutowaną na stałe, ale dla osoby zamożnej bardziej się liczy fakt że jest ładny i cienki.
Przecież i tak za rok kupi nowy model, więc co za różnica?
To się nie nadaje dla ludzi którzy liczą pieniądze, czyli dla większości.
|
Nie prawda. Czy osoba posiadająca spory majątek od razu musi być takim snobem i próżnym człowiekiem?
Może i są tacy ludzie jak napisałeś, ale na pewno nie jest to normą.
I na koniec proszę nie piszcie o komputerach Apple jako segment PRO. Te komputery obecnie (i od kilku lat) mają tyle wspólnego z tynkiem PRO, co maluch z samochodem WRC.
Cytat:
Napisany przez pali
No w końcu rzetelny artykuł o iPadzie posła Jońskiego:
http://niebezpiecznik.pl/post/ostroz...niebezpieczny/
Nawet w komentach ciekawe uwagi.
Tacy ludzie jak Piotr Konieczny, Vagla i kilku innych powinni dostać jakieś ordery.
Natomiast Antyweb Marczaka to jak zawsze mówiłem portal dla gimnazjalistek w różowych szpilkach. Klasyczny przypadek dychotomii poznawczej (Aaron Beck / Edward de Bono), która opanowała wszystkie polskie media, papierowe także (poza Polityką, ale w końcu poumierają dziadki...)
|
Też to zauważyłem. Rozbawił mnie Mackozer w swoich wpisach - na siłę broni użycia iPadów.
Jak dla mnie zarzuty tego posła są jak najbardziej zasadne i ktoś powinien solidnie spojrzeć na ich zastosowanie pod względem bezpieczeństwa, oraz prywatności.
Kończąc poruszę temat ultrabooków. W tych urządzeniach trzeba się liczyć z tym, że wszystko jest na klej, że brakuje pewnych interfejsów - mobilność ponad wszystko. (Nic dziwnego, żę Air trzyma tyle na baterii, jak 50% tego ultrabooka to właśnie ogniwo

)
Martwi mnie jednak to, że inne firmy jak np. Dell (XPS z 2012r) próbują podobną taktykę przyjąć do zwykłych notebooków.