Cytat:
Napisany przez pali
Jaki "zlepek"?! Jaki "pierwszy UNIX" innowatorzy?
|
Jak byś dokładnie przeczytał to co napisałem, oraz poprzednie nasze posty to byś wiedział do czego uderzam.
Apple większość tego co siedzi w ich urządzeniach nie wymyśliła, ba nawet nie zaimplementowała.
Ich system bazuje na implementacji osób trzecich.
Dalej, jak można opatentować rzeczy, które koncepcyjnie np. istaniały już? Multitoucha Apple nie wymyśliło, nie wymyśliło też gestów - pokazywałem swego czasu filmik z lat 70-80' gdzie taki interfejs został pokazany.
UI systemu operacyjnego to nic innego jak rozwinięcie dotychczasowych - po prostu zostało ono zaadoptowane w urządzeniach dotykowych. Na takie coś nie powinno się przyznawać patentół - no ale to USA...
Na Antywebie trafiłem do czegoś takiego:
Fajne nie? Prezentacja - uwaga....uwaga....uwaga rok 2006. Takich projektów na świecie istniało pewnie jeszcze kilka w tym samym czasie. Smutne, że większość myśli, że to właśnie Apple stoi za tą technologią.
Cytat:
Innowacją jest właśnie wykorzystanie znanych, istniejących rzeczy w sposób dotychczas nieznany. Geniuszem była małpa, która jako pierwsza rozwaliła kokosa pospolitym kamieniem, zamiast walić nim o swoją bańkę.
|
Mylisz się. Innowacja to coś nowego, niespotykanego nigdzie indziej. Za innowację można uznać pierwszy telefon przenośny (Motka?), system UNIX, pierwszy język zorientowany obiektowo, pierwszy graficzny interfejs (xerox) itd.
Reszta to tworzenie produktów na bazie innych produktów.
Pokazałem wcześniej model ultrabooka Sony z roku 2004, który miał właśnie wygląd rozciągniętej kropli deszczu a mimo to to Apple opatentowało taki design. Powiedz jak to możliwe?
Cytat:
Powtarzam po raz setny: Aronson, dysonans poznawczy, teoria wyboru. Zdziwisz się.
|
Może ty tak byś nie uważał, ale ja tak. Też wolę wydać więcej na produkt, który ma mi do czegoś służyć, jednak cena ma w takim wypadku być adekwatna do możliwości jakie to urządzenie posiada.
Jeżeli chodzi o przegrany proces Samsunga to w USA to cóż, takie tam mają prawo patentowe. Proponuję aby Apple pozwało za te same rzeczy Samsunga w EU
Dla mnie patentowanie rzeczy oczywistych, wtórnych, bazujących na pomysłach innych to jakiś nonsens. Apple od początku wzoruje, kradnie, kopiuje pomysły innych i jakoś im to uchodzi na sucho.