Dyskusja: Zakup notebooka
Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.09.2012, 16:50   #1928
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Matefusz Podgląd Wiadomości
Proszę Cię, gdzie widzisz związek pomiędzy obrobionymi fotkami a monitorem za 1k zł?
hmm.. Dziwne w sumie pytanie, bo w zasadzie trudno byłoby mi wskazać, gdzie nie widzę związku. Wszystkie kolory, tony, przejscia itp. są nie do zobaczenia na kiepskim, czy nawet przeciętnym monitorze. Widać to dopiero na dobrym. Może dla fotek cioci na imieninach nie ma to większego znaczenia, ale jeśli ktoś chce się profesjonalnie fotografią/grafiką zajmować, to nie ma się co oszukiwać..

Cytat:
Tutaj ważne są tylko i wyłącznie umiejętności fotografa (zarówno kadrowanie, obsługa body jak i późniejsza obróbka).
Cóż.. co do wszystkiego poza dwoma ostatnimi wyrazami to - też tak kiedyś myślałem

A obróbki bez dobrego monitora dobrze nie zrobisz. Chyba, że na chybił trafił..

Cytat:
Według Twoich założeń wynika, że wszystkie zdjęcia reporterskie z wydarzeń sportowych (euro, olimpiada itp) są słabo obrobione, bo obrabiane są na laptopach (duża większość fotoreporterów w międzyczasie przesyła już wyselekcjonowane i obrobione na lapkach właśnie fotki do redakcji). Jeżeli byłoby inaczej to zdjęcia z EURO zobaczylibyśmy po kilku dniach.
Ale mówisz o zdjęciach generalnie reporterskich. Wymagania co do nich są jakby nieco inne..

Cytat:
BTW, 10 tyś to bardzo niewiele jak za aparat.
Nie wnikam, bo temat generalnie pojawił się przy okazji i mniej mnie interesował. Był to chyba Canon D7 czy z podobnej półki + szkła (nie mówimy o aż takim pro)

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post