Cytat:
Napisany przez Yossi
Wg mnie, system Linux jest najlepszym na świecie systemem, służacym do nauki systemu Linux.
Tu jego funkcjonalność się kończy.
Tak, wiem. Są coraz to nowe dystrybucje, coraz łatwiejsze w obsłudze i coraz "ładniejsze" GUI. To w takim razie dlaczego nikt - poza typowymi geekami - tego nie używa.
|
Taka ciekawostka. Mój dziadek właściwie nigdy nie używał kompa, co w przypadku osób z jego pokolenia raczej szczególnie nietypowe nie jest. Jakiś czas temu jednak na propozycję złożenia mu kompa z części, których i tak nie używałem zareagował pozytywnie, więc komputer w istocie złożyłem. Z Linuxem, a co.
Dziadek bez najmniejszych problemów z systemu korzysta od kilku miesięcy w wolnym czasie. Oczywiście sam przyznaje, że to, jak taki komputer działa oraz wszelkie bardziej skomplikowane zadania są dla niego czarną magią. Tyle tylko, że o Windows mówiłby dokładnie to samo. Okazuje się więc, że linux sprawdza się mu nie gorzej niż geekowi

I tak naprawdę z perspektywy laika, o ile tylko ma kogoś, kto jest w stanie system mu system skonfigurować i w razie potrzeby pomóc w doraźnych problemach (zmiana sprzętu itp.), nie ma znaczenia, czy pracuje na linuksie czy okienkach.