Cytat:
Napisany przez sobrus
Na pewno mam parę niedociągnięć ponieważ jestem wygodny i nie lubie tuzina haseł do wpisania co 5 minut - ale i tak wydaje mi się to bardzo trudne - ja nie wiem nawet od czego zacząć.
|
Ja też jestem wygodny i leniwy, dlatego nie zadaję sobie trudu z kombinowaniem i zmianą haseł, ponieważ nie mam w sieci żadnych ważnych danych. Jestem pełen podziwu dla użytkowników rozwiązań typu iCloud, którzy są absolutnie przekonani, że dany provider nie będzie oczywiście oglądać ich plików, no bo przecież obiecał, że nie będzie - prawda?
Ja, nigdy w życiu nie wrzucę żadnych swoich "wrażliwych" plików do żadnej chmury, a co więcej, nigdy nie będę ich trzymać na żadnym kompie podłączonym do jakiejkolwiek sieci. Być może to paranoja - ale za to jaka śliczna
Cytat:
Napisany przez sobrus
Przykładowo samba, pomijając że jest za firewallem (zamknięte porty, brak przekierowania) i wymaga podania użytkownika i hasła, to jeszcze nawet nie zagada do kogoś spoza sieci lokalnej.
Router też nie gada z nikim na porcie WAN.
|
Sambę znam od lat i bardzo cenię - to jeden z lepszych systemów, a jakimi miałem do czynienia.
Ale generalnie - systemów absolutnie bezpiecznych nie ma, co raz zostało zakodowane, da się kiedyś odkodować.