Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.09.2012, 20:01   #11
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Spoko, w zupełności to wystarczy - już moge wyciągnąć wnioski.

Obraz z Lightroom wygląda jak dla mnie troche naturalniej. Mniej widać efekt wyostrzania (choć ostrość jest podobna) a do tego LightRoom daje ciekawe lekkie monochromatyczne ziarno, które sprawia że obraz wyglada że tak powiem "analogowo" Jestem troche szumofobem, ale głównie "kolorowym". Kolorowe plamy działają mi na narwy, monochromatyczne ziarno - nie. I pozostawione może sprytnie ukryć odszumianie.
Ładnie to wyglada na powiększeniu kwiatu. A i kolor jest tam ciepły i ciekawy.

LR (albo Ty) wybrał atrakcyjniejszy moim zdaniem balans bieli. Panasonic "słynie" z zimnych barw które widać na moim zdjęciu, natomiast automatyczny balans bieli z RawTherapee jest delikatnie mówiąc niezbyt celny (SilkyPix radzi sobie lepiej). Pozostaje ręczny z którym łatwo przesadzić jak się nie ma dobrze skalibrowango monitora i dobrego oka.

Kontrast też jest większy - obraz zyskuje w odbiorze choć traci troche szczegółow np. w ciemnych partiach drzew. To akurat kwestia ustawień. Być może wystarczy nawet inna krzywa tonalna.

Generalnie interpretacja Kris+LR4 bardzo mi się podoba
Moje wyglądają przy tym nieco płasko. Pogmeram w ustawieniach żeby zwiekszyć naturalność i poprawić kolor.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 04.09.2012 o godz. 20:08
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post