Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.09.2012, 23:49   #14
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Ten plik to oczywiście fstab
TRIM nie działa ponieważ nie dodałem discard (samo się nie włączy). Można to obejść ręcznie wywołując fstrim, ale automatycznie bez tego trimować nie będzie.
A bazy danych mulą na właczonych barierach (domyślnie są włączone, ale żeby było łatwiej napisałem je jawnie).
To się żeśmy dogadali.

Wiem, że fstab ale Ty mówisz o SSD TRIM, a ja myślę o SQL TRIM. Będąc dziś na obiedzie u rodziców myślałem, który to silnik może robić takie cuda

Nie dziwi mnie to, tak było zawsze. Szczęśliwie od dekady ani razu nie byłem zalogowany jako root (stąd też nie interesuje mnie jak działa SSD i nie mam pojęcia o TRIM). Ale wcześniej poznawałem budowę monitora strojąc XFree86, zasadę działania AGP itd itp Właściwie chcąc wycisnąć z jakiegoś podzespołu czy akcesoriów maksimum wydajności czy właściwości, trzeba było poznać temat od podszewki.

Nie mogąc wytworzyć normalnych PDF kupowałem w Ameryce książki o METAFONT. Dużo by gadać... Ale brak podanej na tacy wiedzy jednak stymulował rozwój. Kilku moich kolegów humanistów mniemam ma większą wiedzę o Linuksie niż niejeden absolwent niedzielnej szkółki informatycznej. Znam doktora nauk, 36 lat, który nie dotyka Windowsa. Kiedyś do mnie dzwonił czy wiem jak odpalić divx na Windows i czemu to jest takie poj...ane Odkąd przeszedł na Xemacs wsio robi w LISP, prace w TEX, maile mi wysyła z mutta i jest zadowolony.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post