Cytat:
Napisany przez sobrus
Wspierać to wspiera. Na papierze i screenach. Uruchomić takie połączenie to już inna kwestia.
|
Nie chce być wredny ale u Ciebie wiele rzeczy nie działa jak powinno

A tak serio to specjalnie postaram się sprawdzić te programy aby pokazać, że to po prostu działa.
Cytat:
Ale skoro to zamknięty komercyjny program to równie dobrze może być Skype. Dla mnie bez różnicy, do tego Skype jest od razu w repozytoriach jako pakiet.
I nie będę odludek do którego nie można sie dodzwonić, bo używa jakiegoś dziwadła.
|
Widzę, że nie za bardzo rozumiesz. Dla mnie wszystko jedno czego używasz, może być to zamknięty program, otwarty, sam sobie możesz go napisać. Ważne aby używał otwartego standardu do komunikacji a nie swojego wymysłu.
To działa zupełnie jak SIP w założeniu. Nie ważne czym się podłączysz. Jeżeli to obsługuje ten protokół to będziesz mógł w stanie porozmawiać.
Aby wyświetlić stronę www potrzebujesz przeglądarki która obsługuje HTTP. Nie ważne czy zamknięta, otwarta.
Jeżeli dzwonisz do kogoś z telefonu to nie ważne jaka słuchawka jest po drugiej stronie.
Cytat:
Co do XMPP to owszem dużo osób używa, ale w większości są to usługi komercyjnych firm (Google Talk, Facebook chat) oparte o XMPP. Czasem z vendor lockiem.
Nie widziałem nikogo kto by używał wideo rozmów przez XMPP. A przecież o to chodzi w wątku.
|
To że nie widziałeś nie znaczy że nie używają. Ludzie się przyzwyczaili do pewnych rozwiązań i nie szukają innych.
XMPP to świetny sposób na komunikację w czasie rzeczywistym, tak w sposób tekstowy, jak i przez rozmowy audio-wideo. Kto chce ten skorzysta, kto nie to niech używa Skypa czy czego tam chce.
Co do XMPP to jest już temat na forum, jeżeli ktoś chce podyskutować na argumenty to zapraszam.
P.S. Przed momentem sprawdziłem: Jitsi(Windows) <---> Pidgin (Linux). Działa świetnie