Cytat:
Napisany przez pali
1. M@X nie mówi nieprawdy. M@X może mylić się. To ogromna różnica.
2. Nie rozumiesz wypowiedzi M@Xa. Bo ją pociąłeś na kawałki.
3. M@X mówi o tym, że ludzie nie używają XMPP - używają konkretnych wdrożeń identyfikowanych dla nich poprzez komercyjną markę. Ile znasz takich powszechnych marek? Ja jedną: Google Talk.
|
Przez to że się myli pisze nieprawdę. Koniec kropka.
To, że ktoś korzysta z Google Talka, czy Spika, czy z innego programu, który wykorzystuje protokół XMPP oznacza, że korzysta z XMPP. Używając FB Chata korzystasz z XMPP. Koniec kropka. To jest fakt.
Cytat:
Od lat polecam ten komunikator znajomym, ale w życiu mi do głowy nie przyszło, aby opowiadać im o S2S albo priorytetach (których zresztą klient GT nie wspiera).
|
A czy ja tak mówię? Wielu osobom poleciłem choćby AQQ - prosty, ładny, funkcjonalny. O to właśnie chodzi. Pokazać ciekawy komunikator, który działa po XMPP.
[QUOTE]Pokazuję im, że to fajny lekki komunikator i moich 50 znajomych go polubiło -a przy okazji mogą do mnie napisać. Nie mówię im o S2S, bo nie ma innego dużego, powszechnego wdrożenia - a więc M@X ma rację,
że de facto Google Talk jest komunikatorem zamkniętym na userów GMaila.[/QUOTE
Z szacunku do Ciebie użyję słowa MYLISZ SIĘ. Osoby posiadające konta na serwerze od Google mogą rozmawiać z osobami z innych serwerów - o to właśnie chodzi. Nie ma jednego słusznego serwera, klienta, czy systemu operacyjnego.
Cytat:
Tylko nie mów mi o:
1. tlen - to upadająca sieć dla nie wiem kogo
2. facebook - brak promocji i kulawo działa
3. nerdach jak my, którzy wpisują coś w DNS, szyfrują rozmowy itd itp
|
@1. Mam kilka osób, które mają konto na serwerze Tlen.pl. Wiesz co jest fajne? Od momentu kiedy Tlen wprowadziło proxy do XMPP mogę z nimi porozmawiać nie mając konta na ich serwerze.
@2. FB co prawda korzysta z XMPP, jednak nie umożliwia jeszcze na komunikację z innymi serwerami.
@3. Ja niczego w DNS nie wpisuję(to jest potrzebne jak chcesz samemu serwer postawić), a szyfrowanie rozmów traktuję jako ochronę prywatności.
Cytat:
Google Talk jest zamknięty, bo nie ma konkurencji. W momencie gdy powstanie inna wielka sieć, to można mówić ludziom o zaletach S2S.
|
Gdzieś ty takie bzdury wyczytał? Jaki zamknięty? Wyżej wyjaśniłem, że osoby które mają konto na serwerze od Google mogą się porozumieć z osobami z innych serwerów, które też są otwarte na świat.
Jeżeli mi nie wierzysz, to zapytaj się Beriona.
Cytat:
No tak, ale przyznaję że ciągle nie rozumiem.
Użyję swojego transportu w megiteam, zamiast chrome i może pojmę
|
Wybacz za bycie wrednym, ale jak Ty chcesz rozmawiać o tym skoro nie znasz podstaw?
Właśnie o tym cały czas mówię - wypowiadają się osoby, które tak na prawdę nie mają zielonego pojęcia - coś usłyszały, coś doczytały...
To, że rozmowa Ci się zapisuje to dlatego, że ten kontakt jest traktowany jako Jabberowy. W momencie wysłania do niego wiadomość (transport - czyli taki komunikator GG tylko działający na serwerze a nie u Ciebie lokalnie) przesyła ją do serwera GG.
Jeżeli tego nie potrafisz zrozumieć to zapoznaj się z tym:
http://www.jabberfaq.info
@sobrus serio nie wiem dlaczego Ci nie działało. Jeżeli klienty mają poprawnie zaimplementowaną obsługę Jingle dla takich rozmów to nie ma żadnego problemu.
Skype niestety upowszechnił się kiedy specyfikacja Jingle(podprotokół do sygnalizacji/inicjalizacji połączenia - to coś jak SIP) została dokończona. To tak jak z GG. Ludzie używają i NIE chcą się uczyć niczego innego.
Dla mnie XMPP to wolność. Przeniosłem się z Windows na Linuksa i nie mam problemów z korzystaniem z niego.
To jak korzystanie z emaila. Wpisujesz adres odbiorcy i już - działa.