Cytat:
Po co mi tłumaczysz te oczywistości? Przecież rozmawiamy ze sobą prywatnie wiesz w jaki sposób. To jak mogę tego nie wiedzieć?
|
Ponieważ ostatnimi wypowiedziami temu zaprzeczyłeś...
Cytat:
No jaki standard, skoro większość świata olewa ten standard?
|
Trudności z przekonaniem innych do wdrożenia go ma czas ustandaryzowania się XMPP. Był ot rok 2004, istniały już wtedy inne sieci, które bazowały na swoim autorskim oprogramowaniu.
Gdyby XMPP stał się standardem w latach 70-80, to dzisiaj był by jedynym systemem dzięki któremu można wymieniać wiadomości w czasie rzeczywistym.
Cytat:
A co do przedmiotu dyskusji, Bóg mi świadkiem, że po raz ostatni spróbuję; jeśli nie zrozumiesz,to zrobię Ci test myślenia abstrakcyjnego.
|
Moja wina, że piszesz strasznie chaotycznie i niewyraźnie? Nic dziwnego, że potem są problemy z interpretacją twoich postów.
Cytat:
M@X mówi zgodnie z prawdą, że Google Talk jest JEDYNYM DUŻYM KOMERCYJNYM WDROŻENIEM XMPP - a i tak niszowym!
|
Nawet gdyby w taki sposób to pisał (a nie pisał) to i tak się
myli.
Do dużych firm, które wdrożyło standard XMPP jest min. Facebook ze swoim FB Chat, NK ze swoim NK Talk, Sympatia.pl, WP ze swoim Spikiem czy jak to się tam nazywa, Tlen.pl, AQQ(które w polsce jest bardzo duże). Oczywiście takich przykładów jest więcej.
Kurde wychodzi, że AOL/AIM ma otwarte S2S

))
Cytat:
andy@nabuchodonozor:~$ nslookup
> set type=srv
> _xmpp-server._tcp.aol.com
Server: 192.168.1.1
Address: 192.168.1.1#53
Non-authoritative answer:
_xmpp-server._tcp.aol.com service = 0 1 5269 xmpp.gxmpp.oscar.aol.com.
|
Swego czasu ICQ też testowało wdrożenie XMPP zamiast protokołu OSCAR.
Cytat:
Stąd dla większości userów S2S nie jest żadną zaletą, bo nie mają na liście kontaktów nikogo spoza @gmail.com. Ty też napisałeś do gmail.com
|
Co ty wygadujesz? S2S jest zaletą tego standardu bo nie ważne kto ma na jakim serwerze konto będziesz mógł się z nim porozumieć!
Jeżeli się kogoś pytam czy np. korzysta z Googe Talka i dostaję pozytywną odpowiedź, to wiem, że w każdej chwili będę mógł z taką osobą porozmawiać, lub ona ze mną.
Tak napisałem do osoby z serwera Google aby pokazać, że jest to możliwe, bo twoje poprzednie posty twierdziły, że takie coś jest niemożliwe.
Na swojej liście kontaktów mam osoby z różnych serwerów.