Cytat:
Napisany przez sobrus
Widzisz, robisz z igły widły i nadinterpretujesz.
|
Ale gdzie nadinterpretuje? Przecież tam na siłę próbują pokazać, że brak tych technologii to wcale nie wada. Wtóruje mu większość na tym forum.
Rok temu było pisanie jak 3.5" jest idealne... Za 2-3 miesiące będzie się pisało jak 4" jest idealne, oczywiście tylko w wykonaniu Apple, bo inne są be.
To takie urabianie ideologi do wszystkiego. Jedna z wielu rzeczy, która mnie irytuje. To że posiadam telefon z 4.3" wyświetlaczem nie znaczy, że jest to rozmiar idealny dla każdego - widzisz tą subtelną różnicę?
Cytat:
To samo z gęstością retiny. Ktoś kto robiłby telewizor 60 cali z 320ppi byłby skończonym idiotą.
Ale chwytacie za słówka i dorabiacie sobie teorię, że retina musi być 320ppi i jeżeli Apple nie wyprodukuje takiego TV to kłamie.
Czy tak ciężko zrozumieć, że telewizora nie oglada się z 20 centymetrów?
|
Wiesz na początku właśnie ponad pewną wartość to byłą retina. Dzisiaj to oznacza, że nie widać pojedynczych pikseli.
Dlaczego tak nie mogli od razu?
Cytat:
Komunikację LTE można sobie akualnie w PL wsadzić wiadomo gdzie - więc nie wiem czy to takie wielkie halo, że ma jedynie HSPA+ (formalnie to ta sama generacja co LTE).
Ale faktycznie podawanie konkretnie LTE w specyfikacji to było bardzo nieuczciwe zagranie i ja też się z tego nabijałem.
|
Widzę, że nie załapałeś tego co próbowałem uwypuklić.
Postaram się jak najprościej. Produkty konkurencji mają zaimplementowaną technologię X, wychodzi iP i jej nie ma. Każdy próbuje pokazać, że tak na prawdę brak tej technologii to nie wada, ba nawet są głosy że zaleta.
Rok później... Wychodzi iP który tą technologię już posiada. WOW co za amejzing itp. itd.
Tak było z multitaskingiem(choć dalej w wykonaniu Apple nie jest to tak jak powinno być..), powiadomieniami, większym ekranem, LTE, inną obudową niż plastik.
Załapałeś o co mi chodziło?
Cytat:
Używasz NFC? Czy znasz kogoś kto używa? Bo ja nie. Co więcej - na razie nie zamierzam tego używać, nie mam nawet karty zbliżeniowej.
|
Kilka razy płaciłem w ten sposób kartą za drobne zakupy w żabce.
Ale NFC to nie tylko płatności. Polecam poczytać o tagach NFC. Np. posiadasz taki w samochodzie, w momencie wejścia do niego z smartfonem odpala się nawigacja, włącza tryb głośnomówiący itp.
Zastosowań jest tak wiele że trudno wszystkie opisać. Nie wszędzie da się takie rozwiązania zaadoptować w prosty sposób przez Taskera czy podobne programy do automatyzacji.
--------
Cytat:
1. Nigdy nie mialem iMaka (bo mnie na niego nie stac) ani MacBooka White (bo preferuje aluminium), wiec nie wiem czy maja problemy czy nie. Pewnie maja - jak kazdy pewien maly procent produktu kazdej firmy. Apple, jako innowator, zawsze jest - rzecz jasna - na swieczniku...
|
Widzę, że nie za bardzo zrozumiałeś. Ten problem dotyczył większości tych komputerów a nie małego odsetka.
Apple jest zawsze na świeczniku bo sam głośno mówi jakie to super produkty ma. Niech się nie dziwi, że ktoś potem w podobnie głośny sposób punktuje wady.
Cytat:
2. MacBooki White nie byly "za tanie" - w tej samej cenie ($999) mozemy dostac dzis najtanszego MacBooka Air, ktory ma SSD i jest wykonany z aluminium. Moim zdaniem to gest w strone klienta.
|
Jaki gest w stronę klienta? O czym ty do mnie rozmawiasz? To tak samo jak ja bym napisał, że w 2005 roku był telefon K800i za 500$ a dzisiaj za podobną kwotę mamy XPERIE. No przecież to ukłon w stronę klienta. Widzisz tutaj jakiś sens? Bo ja kompletnie nie.
Jeżeli miałeś na myśli zupełnie coś innego to mnie oświeć bo nic nie rozumiem.
Cytat:
3. Moze i sa jakies wirusy na OS X, ale jest z nimi jak z gimnazjalistkami ktore nie pija alkoholu. Kazdy slyszal - nikt nie widzial. Uzywam OS X juz jakis czas, nigdy wirusa nie mialem, tak samo jak antywirusa (bo i po co?). Jak ich skala bedzie choc w polowie tak znaczna jak na Windows - podrapie sie po brodzie i zaczne zastanawiac ;-).
|
Nie może - TO FAKT. Tak jak to że ziemia krąży w okół słońca.
Po drugie, jeżeli ktoś tak prymitywnym malware mógł uzbierać w botnecie 600 000 komputerów z Mac OSX to co będą potrafiły zrobić wyspecjalizowane szkodniki, które będą miały exploity na 0daye?
Po trzecie skąd możesz wiedzieć, że nic nie masz, skoro nie masz oprogramowania, które by mogło takie szkodniki wykryć? Argument tak głupi, że aż mi trudno przestać się śmiać...
Cytat:
4. Pierwszy iPhone nie byl plastikowy - byl wykonany z aluminium. Dopiero teraz - po latach, w iPhone 5 - Apple wraca do tej koncepcji.
|
No tutaj zawaliłem. Jednak iP3G/3GS taki był. Dziwne że wtedy nikt z Was nie potrafił krzyczeć że to plastik i beee.
Użycie szkła na tył jest jeszcze gorszym posunięciem - bardzo duża podatność na zarysowania.
Co prawda jestem za użyciem aluminium, jednak telefon nie powinien być tylko z niego wykonany - tłumi sygnał GSM/WiFi/GPS.
U siebie mam połączenie gumowany plastik+aluminium - do tej pory żadnej ryski ani śladu przetarcia.
Cytat:
Mialem PowerMac G4, iPhone 3G, iPhone 3G S, iPoda Nano 6 G. Aktualnie mam iPhone 4, Nowego iPada, Apple TV 3G, Mac mini Mid 2011, w pazdzierniku dojdzie MacBook Air 2012, a poczatkiem 2013 pewnie iPhone 5. Tak, nadal kupie kazdy ich produkt, ktory mi sie spodoba. W ciemno.
|
To jest jeden z wielu powodów dla którego uważam Cię za fanboja tej firmy. Nie mam nic przeciwko kupowania produktów danej firmy, jednak mówienie w że kupisz w ciemno...
Cytat:
EDIT : Acha, mialem tez "Hackintosha". I rzekoma zgodnosc sprzetu mozna sobie wsadzic gleboko. Zawsze cos nie dziala, albo trzeba trzasc portkami przy kazde jaktualizacji systemu. Ja wysiadam - moje nerwy i piekny design sa warte wiecej niz roznica w cenie PC i Maka...
|
Pewnie przez Apple. Sztuczne bariery, ograniczenia... Gdyby tak nie było to powinien działać bez problemu.