Cytat:
Napisany przez sobrus
|
Wow..
No to po kolei:
12.1 Megapixel, 1/2.3" CMOS sensor (same as on its predecessor, the SX40 HS)
DIGIC 5 image processor
Tu ok, jest na tyle dobry, że póki co nie ma potrzeby zmiany
F3.4-6.5, 50X optical zoom lens, equivalent to 24 - 1200 mm (!!)
Wow! Jeśli jakimś cudem zachowają jakość obrazu (co wydaje się niemożliwe) to tu mnie mają
Autofocus speeds are twice as fast as on the SX40, with similar reductions in shutter lag
Shutter lag w SX40 nie był (jest) problemem, ale jeśli uda im się (znowu - jakimś cudem) poprawić pracę autofocusa, to znowu będzie to bardzo ważna zmiana na plus.
Flip-out, rotating 2.8" LCD display with 461,000 pixels
Słabo... Nie tak słabo jak w SX40, ale dalej znacznie z tył za konkurencją i to porównując do modeli sprzed roku...*
* choć z drugiej strony to na to się praktycznie nie zwraca uwagi robiąc zdjęcia (choć wydaje się ważne na papierze)
Full manual controls, now with RAW support
Dobrze, że już się nie wygłupiają i dają RAWA. Zwłaszcza, że i tak można go przecież używać, tylko trzeba niepotrzebnie kombinować.
Smart Auto chooses one of 58 scene modes for you
Tu już ich trochę poj..... Skończyła się walka na megapiksele (i dobrze), to teraz będzie na programy tematyczne. Niby to nikomu nie przeszkadza, ale mi trudno byłoby nawet wymienić tyle sytuacji w życiu, do których chciałbym dobrać specjalne ustawienia..
Records Full HD video at 1080/24p with stereo sound, use of optical zoom
Niestety dalej słabo.. Może to nie wygląda źle, ale jednak różnica w porównaniu do SONY i Panasonica jest znacząca.
Poza tym jeśli tu nie udało im się zwiększyć bitrate (bo zakładam, że się nie zmienił), to pewnie i nie ma znaczącej poprawy w filmikach slow motion. A Panasonic w FZ200 zrobił tu olbrzymi krok do przodu (są w HD).
Ships in October for $479
Cena zła w sumie nie jest, więc pozostaje poczekać na testy.
Generalnie nie widzę jakiś ogromnych zmian (poza zoomem), ale właśnie zoom i autofocus jeśli nie zostało zepsute nic innego, wystarczy, żebym się zastanawił nad przesiadką z SX40. Ja naprawdę lubię zoom
Ale też inna sprawa, że pierwsze wrażenie odnośnie FZ200 chyba było mylne, bo coraz więcej różnych próbek i znajomy, który jest przegląda, mówi że rewelacja. A faktycznie filmiki, które widziałem, robią wrażenie. Czekam też na testy