Dyskusja: Android Flame War
Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.09.2012, 16:39   #364
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez
Siłą Androida i iOSa są właśnie Google Play i AppStore. To dzięki nim te platformy w tak krótkim czasie stały się tak popularne. I to właśnie dzięki nim developerzy mają od ręki dostęp do kilkuset milionów potencjalnych klientów. Umieszczając aplikację na swojej stronie nie masz nawet ułamka tego na starcie. Nie wiem też, jak jest w tym przypadku z aktualizowaniem aplikacji.
Oczywiście, że są siłą. Tak samo jak np. centrum dodatków do Firefoksa. Automatyczne aktualizacje itp. itd.

Tylko w przypadku Google masz wybór - o tym mówię cały czas. Jeżeli np. wiesz, że koszty będą mniejsze niż 25$/konto(+ 30% od każdej aplikacji) to nie bawisz się w market.
Zresztą, w przypadku Google można wydać darmową okrojoną wersję do sklepu i opis, że płatna jest do zakupu przez stronę X - nie ciągną od Ciebie 30% (tak u Apple nie można).

Cytat:
Jeżeli masz komercyjną aplikację, to dolicz sobie jeszcze koszty reklamy, utrzymania strony, serwera itp itd. Wtedy możesz to porównać z 25$/99$.
Oczywiście, że tak. Tylko w przypadku Google masz wybór - o tym cały czas piszę. Jeżeli ktoś uzna, że się nie opłaci to wybiera market.

Tylko do opłaty za konta developerskie, należy dodać potrącanie 30% od każdej aplikacji.

Cytat:
Napisany przez Berion
Ja wiem, że do zrobienia jest to kilka rozdziałek, ale w porównaniu z iOS czy WP to co najmniej dwa razy więcej. Nie podoba mi się to. Szczególnie, że kilka rzeczy trzeba poprawiać/robić od nowa.

Nie rozumiem też co ma DPI do rozdzielczości i PPI ekranu.
Nie chwal WP7/8 tak. Po wyjściu WP8 problem będzie bardzo duży. Trzeba będzie pisać aplikacje zgodne z WP7.5(zdecydowana większość) - co daje ograniczenia szczególnie w API.

Jeżeli chodzi o iOS to wcale tak różowo nie jest W temacie o Apple dałem odnośnik do pewnego wywiadu - przeczytaj

Cytat:
A jak wygląda ilość pobrań z poza marketu? Ilu użytkowników w ogóle potrafi instalować aplikacje z zewnątrz? To akurat czarno widzę. Wydaje mi się, że przeciętny Kowalski czy tam inny John, jak już jakimś cudem wie co to jest Google Play i sparował sobie konto to programów nie będzie szukać nigdzie indziej, chyba że pirackich. Mogę się oczywiście mylić, ale ja to tak widzę.
Nie mam zielonego pojęcia. Nikt chyba takich statystyk nie robi.
Co do aplikacji z zewnątrz to grunt to reklama Wysyłasz swoją aplikację do takiego Antyweb(antyapps) aby zrobili recenzję + 10 licencji za jakiś konkurs. Dodatkowo wrzucasz na forum androida. Jeżeli aplikacja jest dobra to rozejdzie się info - Zobacz na SolidExplorera. Co prawda jest w Google Play, jednak dopiero recenzje większych portali sprawiły, że program stał się bardzo popularny.

Cytat:
Napisany przez pali
Różne mody do oprogramowania webstore rodacy wolą umieszczać na swoich stronach, a potem nikt tego nie kupuje, ot biznes.

Natomiast polscy klienci w życiu nie wcisną guzika Donate; przecież nie są frajerami.
Oczywiste jest że bez reklamy się raczej nic nie sprzeda.

Co do ostatniego zdania to znam jedną osobę, która wychodzi z tego schematu - ja. Tak więc staraj się nie generalizować. Osobiście kilka razy kliknąłem donate. Gdzie mogę to kupuję wersję płatną.

btw, Nie wiem czy wiecie ale w Google Play są promocje od wczoraj. Aplikacje po 80gr. Promocja ma chyba jeszcze potrwać kilka dni - każdego dnia inny zestaw przecenionych aplikacji.