Cytat:
|
Napisany przez Bartez
Siłą Androida i iOSa są właśnie Google Play i AppStore. To dzięki nim te platformy w tak krótkim czasie stały się tak popularne. I to właśnie dzięki nim developerzy mają od ręki dostęp do kilkuset milionów potencjalnych klientów. Umieszczając aplikację na swojej stronie nie masz nawet ułamka tego na starcie. Nie wiem też, jak jest w tym przypadku z aktualizowaniem aplikacji.
|
Oczywiście, że są siłą. Tak samo jak np. centrum dodatków do Firefoksa. Automatyczne aktualizacje itp. itd.
Tylko w przypadku Google masz wybór - o tym mówię cały czas. Jeżeli np. wiesz, że koszty będą mniejsze niż 25$/konto(+ 30% od każdej aplikacji) to nie bawisz się w market.
Zresztą, w przypadku Google można wydać darmową okrojoną wersję do sklepu i opis, że płatna jest do zakupu przez stronę X - nie ciągną od Ciebie 30% (tak u Apple nie można).
Cytat:
|
Jeżeli masz komercyjną aplikację, to dolicz sobie jeszcze koszty reklamy, utrzymania strony, serwera itp itd. Wtedy możesz to porównać z 25$/99$.
|
Oczywiście, że tak. Tylko w przypadku Google masz wybór - o tym cały czas piszę. Jeżeli ktoś uzna, że się nie opłaci to wybiera market.
Tylko do opłaty za konta developerskie, należy dodać potrącanie 30% od każdej aplikacji.
Cytat:
|
Napisany przez Berion
Ja wiem, że do zrobienia jest to kilka rozdziałek, ale w porównaniu z iOS czy WP to co najmniej dwa razy więcej. Nie podoba mi się to. Szczególnie, że kilka rzeczy trzeba poprawiać/robić od nowa.
Nie rozumiem też co ma DPI do rozdzielczości i PPI ekranu. 
|
Nie chwal WP7/8 tak. Po wyjściu WP8 problem będzie bardzo duży. Trzeba będzie pisać aplikacje zgodne z WP7.5(zdecydowana większość) - co daje ograniczenia szczególnie w API.
Jeżeli chodzi o iOS to wcale tak różowo nie jest

W temacie o Apple dałem odnośnik do pewnego wywiadu - przeczytaj
Cytat:
|
A jak wygląda ilość pobrań z poza marketu? Ilu użytkowników w ogóle potrafi instalować aplikacje z zewnątrz? To akurat czarno widzę. Wydaje mi się, że przeciętny Kowalski czy tam inny John, jak już jakimś cudem wie co to jest Google Play i sparował sobie konto to programów nie będzie szukać nigdzie indziej, chyba że pirackich. Mogę się oczywiście mylić, ale ja to tak widzę.
|
Nie mam zielonego pojęcia. Nikt chyba takich statystyk nie robi.
Co do aplikacji z zewnątrz to grunt to reklama

Wysyłasz swoją aplikację do takiego Antyweb(antyapps) aby zrobili recenzję + 10 licencji za jakiś konkurs. Dodatkowo wrzucasz na forum androida. Jeżeli aplikacja jest dobra to rozejdzie się info

- Zobacz na SolidExplorera. Co prawda jest w Google Play, jednak dopiero recenzje większych portali sprawiły, że program stał się bardzo popularny.
Cytat:
|
Napisany przez pali
Różne mody do oprogramowania webstore rodacy wolą umieszczać na swoich stronach, a potem nikt tego nie kupuje, ot biznes.
Natomiast polscy klienci w życiu nie wcisną guzika Donate; przecież nie są frajerami.
|
Oczywiste jest że bez reklamy się raczej nic nie sprzeda.
Co do ostatniego zdania to znam jedną osobę, która wychodzi z tego schematu - ja. Tak więc staraj się nie generalizować. Osobiście kilka razy kliknąłem donate. Gdzie mogę to kupuję wersję płatną.
btw, Nie wiem czy wiecie ale w Google Play są promocje od wczoraj. Aplikacje po 80gr. Promocja ma chyba jeszcze potrwać kilka dni - każdego dnia inny zestaw przecenionych aplikacji.