Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.10.2012, 11:30   #3236
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Oczywiście będę musiał polegać na tym co napiszesz - gdybym z góry zakładał że napiszesz bzdury to bym w ogóle się Ciebie nie pytał
Miałem nadzieję na rzetelną opinię, czy to się sprawdza i w czym jest wygodniejsze od tradycyjnego pulpitu.
Dzięki. Gdyby nie zależało mi na Twojej opinii, to bym w ogóle nie odpowiadał - prawda? Na tym polega przecież dyskusja.

Cytat:
Aktualnie bez kafelków też potrzebuje jednego kliknięcia, aby np. odpalic Firefoxa (na moich screenach widać na górze skróty do programów).
Zgoda. Tylko, że nIe na tym to polega. MS dąży w tej chwili (o ile się nie mylę) do unifikacji swoich systemów w taki sposób, żebu nawet Twoja babcia (babcia Sorbusa - pozdro!) mogła nauczyć się obsługi jednego systemu, a potem używac różnych urzadzeń.
I teraz uwaga - pionierem w tej dziedzinie jest na pewno Apple - nikt rozsądny nie będzie tego kwestionować. Tylko, że pomysł, a wykonanie, to 2 różne rzeczy. Moim zdaniem - to co wymyśliło Apple, a w praktyce zastosowało MS, bedzie wyznacznikiem rozwoju branży IT przez najbliższe 20 lat. I każdy, kto nazwie mnie hejterem, niech się 3 razy przedtem zastanowi.

Cytat:
I nie bardzo wiem gdzie tu można coś uprościć czy ulepszyć .
Interfejs Metro został przetestowany wczoraj na mojej żonie i jej koleżance. Opaniowanie podstawowych funkcji zajłęo każdej z nich jakieś 5 min. Obie stwierdziły, że teraz jest łatwiej, szybciej i ładniej.
Zdaję sobie spawę z tego, że każdy hardcorowy informatyk używa wyłącznie konsoli w trybie tekstym, a każdy GUI to porażka, ale weźcie pod uwage jedn rzecz. Specjaliści IT to może jakieś 0,0001% wszystkich użytkowników Win. Nie dla nich został stworzony Win 8.
MS wzięło od Apple jedną rzecz - system ma być d*e*b*i*l*n*i*e prosty - użytkownik nie musi myśleć, ważne, żeby płacił. Stąd tak ścisła integracja z różnego rodzaju sklepami, serwisami społecznościowymi (cokolwiek miałoby to oznaczać, nie wiem bo żadnego nie używam i nie mam zamiaru)

Cytat:
Wiem za to jak można pogorszyć - np w Gnome 3. Najpierw trzeba wybrać activities a potem dopiero jest aż kilka najważniejszych skrótów + mega nieczytelne menu. To jest fail.
No można, a le - w zasadzie - po co

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 08.10.2012 o godz. 11:34
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post