Yossi, to że są takie czasy to zawdzięczamy głównie dwóm firmom.
Google i Apple, oraz paru mniejszych jak Valve (platforma Steam).
To one pchnęły rynek na drogę dystrybucji elektronicznych, ciągłych aktualizacji co godzina i masowego wykorzystania internetu do wszystkiego.
Linuks ma tak od zawsze, ale Linuks to jest taka nisza, że rynku nigdzie nie pcha.
Nie wiem czy wszyscy to widzą ale obie firmy (Google i Apple) mają bardzo podobny model działania. Model który w obecnych czasach pozwala zarabiać $$$$$$ i zdetronizował stary model reprezentowany przez Microsoft.
Google dąży żeby z naszych komputerów zrobić jedynie terminal do ich usług (słyszeliście o Chrome OS?). Po co system? po co dysk? Po co płyty CD?
Przecież wszystko, a zwłaszcza poufne dokumenty

, można trzymać na serewrze google

Jeżeli nie chcesz konta na YouTube, Picasa, Google Docs, Gmail itd - to nie kupuj Androida!
Google nigdy nie wspierał i nie wspiera używania komputera do czegoś innego niż ich usługi.
Ta firma określa swoje usługi jako "darmowe".
Apple to samo - ich urządzenia to tylko terminal do "świata Apple". Jeżeli nie chcesz korzystać z iTunes i iCloud, upierasz się przy bluetooth i płytach - to nie kupuj iPhone!
Ta firma z kolei określa swoje usługi jako "wygodne".
Mam złą wiadomość - ponieważ nowy model sprawdza się lepiej niż stary, Microsoft też stara się dołączyć do tej grupy.
Windows będzie również oferowany w dystrybucji elektronicznej, programy na niego również, a kazdy użytkownik dostanie swoje uniwersalne konto na Outlook, Xbox Live, Bing i co tam jeszcze.
Ta firma określa swoje usługi jako... no właśnie nie wiem. To się dopiero okaże.
To nie są już czasy, gdy można było jechać offline na 10 letnim systemie i używać 3 letniej przeglądarki. A programy gromadziło się na półce w kolorowych pudełkach.
Nie ma sensu też wypalać tej przeglądarki ani systemu na płytkę bo za miesiąc będzie i tak już nieaktualna. Ja jeszcze w 2009 roku używałem przeglądarki z 2 czy 3 letnim silnikiem i starym flashem, a dziś? Chromium 30 i Firefox 50 to podstawa.
I dojdzie do tego że wszystkie 3 firmy będą oferować swoje rozwiązania w podobny "nowoczesny" sposób.
Kto tęstki za starymi czasami niech sobie najlepiej od razu kupi płytke z Windows XP i 7 na pamiątkę

.