Dyskusja: Nazywanie kolorów
Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.10.2012, 14:49   #8
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Jasne, rzuciłem okiem na temat - wiem o czym mówisz.

Ale jako skrajny daltonista nazwę coś zielonym a powiedzmy 70% populacji uzna, że to jednak żółty.
Oczywiście tutaj mamy komputery i na tę skalę należałoby jeszcze nałożyć maskę z danymi jak współczesne monitory zniekształcają - ale to już ciężki temat, raczej dla specjalisty w temacie.

Otoczenie przedmiotu też jest ważne. Anegdota: kiedyś miałem fajny biały sweter na suwak, który od spodu był czarny i ten czarny "wystawał" na mankietach oraz było go widać przy rozpiętym kołnierzu. Zostawiłem go u koleżanki i leżał tam u niej. Przy którejś wizycie powiedziała mi "zabierz w końcu ten zielony sweter" Na co ja: "biały". Wziąłem go w dłoń i widziałem, że jest biały! Dopiero jak zakryłem czarne połacie, to pojawił mi się zielony kolor. Patrzyłem się w to urzeczony z godzinę, zakrywając i odkrywając Nigdy więcej go nie założyłem, a znalazłem go niedawno przy rozbiórce domu i wyrzuciłem gada

Ostatnio zmieniany przez pali : 30.10.2012 o godz. 14:54
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post