Cytat:
|
Napisany przez Patrix
andy, nie będę cytował Ciebie po zdaniu więc podsumuję;
- skłaniam się ku pinowi, mniej widać paluchy, wzór jakiegoś kształtu można czasem wypatrzyć (chodzi o blokowanie ekranu),
|
PIN jest trudniejszy do odgadnięcia więc lepiej go stosować.
Cytat:
|
- tego jeszcze nie sprawdzałem, czy zablokowany pinem telefon dalej działa jak pendrive (po podłączeniu do usb)?
|
Wszystko zależy od tego jak sobie ustawisz. Oczywiście mało logiczne jest włączenie automatycznego trybu USB gdy masz urządzenie zabezpieczone PINem.
Cytat:
|
- zaglądałem w opcje dla programistów, nie będę miał domyślnie tych funkcji dev włączonych
|
Niektóre z nich są całkiem przydatne.
Cytat:
|
- czy po przeniesieniu aplikacji na kartę, siedzą na niej loginy i hasła?
|
Domyślnie dane aplikacji są trzymane w /data/data/app o ile się nie mylę. Tam aplikacja ma dostęp tylko do swoich danych, i ewentualnie do innych aplikacji tego samego autora.
W przypadku przenosin na kartę mogą być te dane tam trzymane - pewności nie mam.
Cytat:
|
- co do mojego zdania o zachowaniu po 3G/WIFI, chciałbym mu przykręcić rurę (mieć kontrolę nad transferem i komunikacją 3G), przydałaby się jakaś małą rada jak to ustawić aby się nie naciąć na np 100mb gratis
|
Android od wersji 4 posiada taką funkcję, jednak wiadomo że naliczanie przez operatorów może się różnić od tych programów w smartfonie, czy wbudowanym trybie.
Ze swojej strony polecam inne rozwiązanie - Tasker. Po rozłączeniu każdego połączenia z danymi tasker uruchamia kod USSD, który służy do pobrania informacji o stanie konta, te dane wyświetlają się jako flash SMS. Taskerem ładnie wyciągasz interesującą Cię wartość - w tym wypadku ilość danych do wykorzystania i w zależności od tego co dostaniesz podejmujesz odpowiednie kroki - Alert informujący o przekroczonym limicie danych.
Pole do manewru masz tutaj nieograniczone praktycznie, skrypty można pisać w JS, PHP, w "języku" Taskera

Niestety aplikacja kosztuje 20zł, można ją przetestować za darmo bez ograniczeń w funkcjonalności przez 7 dni bodaj.
Poniżej ustawienia danych w Androidzie:
Klikając w tym miejscu przycisk menu masz dostęp do limitu danych itd.
Cytat:
|
- roota aktualnie nie chcę, jak mi będzie baardzo niezbędny to może wtedy, teraz działa ok
|
Jak tam chcesz, pamiętaj tylko że np. firewall/a raczej filtr pakietów - nakładka na iptables wymaga dostępu do partycji systemowej.
Dodatkowo polecam aplikację Autoruns. Co ona robi? Cóż w Androidzie aplikacje mogą się podpiąć pod różne eventy - uruchomienei systemu, zmiana stanu sieci, niski stan bakterii itp. Najczęściej nie udostępniają UI do wyłączenia tych opcji. Tutaj z pomocą przychodzi aplikacja Autoruns - pozwala nad tym zapanować.
Fajnie aby Google pomyślało nad wymuszeniem vel API udostępniania GUI do wyłączenia większości takich opcji w aplikacji, która się pod nie podpina.
Cytat:
|
Napisany przez Berion
W niektórych stockowych ROMach, które widziałem debugowanie po USB jest włączone i wyłączyć się go nie da.
Takie, rzeczy powinny być wymuszane przez Google żeby takich kwiatków nie było.
|
Co ma do tego Google? Android jest o otwartym kodzie i każda firma może z nim zrobić co chce.
Po drugie w jakim ROMie to zaobserwowałeś? Coś mi trudno uwierzyć w że nie można tej opcji dezaktywować - powinna być ona tylko włączona gdy potrzebna, inaczej to z urządzeniem można zrobić przy pomocy ADB praktycznie wszystko
Cytat:
|
Jakie znacie programy do szyfrowania? Czy można szyfrować tylko kartę czy całe partycje? Jak też partycje to czy wszystkie czy tylko te użytkownika?
|
Android sam z siebie to ma, dodatkowo można użyć takich aplikacji jak Cryptonite.
Cytat:
|
Z tego co kojarzę to siedzą "gdzieś na flashu". Nie wszystkie aplikacje dają się przenieść na kartę.
|
W momencie kiedy podłączasz urządzenie w trybie USB karta nie jest widoczna dla systemu, więc każda aplikacja która się na niej znajduje i jest uruchomiona zakończy działanie. Dlatego nie powinno się tam przenosić aplikacji typu launchery, SMS itp. Dopiero przenoszenie gier, czy większych programów które nie pełnią rolę usługi systemowej - nie są cały czas odpalone i potrzebne.
Mam nadzieje, że na większość pytań udało mi się odpowiedzieć

Po więcej zapraszam na
http://forum.android.com.pl