Cytat:
Właśnie to. Taka *całkowita* otwartość powoduje, że producent telefonu robi z tym systemem dosłownie co chce i użytkownik bez roota/s-off może się w trąbkę pocałować.
|
Taka jest idea otwartości, ma to swoje plusy jak i minusy. Bez dostępu do partycji systemowej można zrobić bardzo wiele. iOS po JB pozwala na mniej
HTC np. oferuje "oficjalne" odblokowanie bootloadera w swoich słuchawkach - HTCdev.
Co prawda nie jest to pełne odblokowanie - nie można sflashować radia, ani kernela a tylko wgrać samego ROMa. Czyli musisz mieć ROMa zgodnego z FW, które jest na telefonie.
Samsung jako jeden z nielicznych nie blokuje bootloadera - wystarczy podmienić recovery na np. CWM, lub 4EXT.
Cytat:
Nie miałbym nic przeciwko aby Google obwarowało to paroma ograniczeniami.
|
Swego czasu prowadziliśmy ostrą dyskusję z sobrusem na ten temat. Mi np. marzy się aby każda firma co roku produkowała swojego Nexusa. Telefon dostaje czystego Androida. Wtedy użytkownik ma wybór, czy kupuje HTC ONE X z SenseUI, czy z czystym Androidem. Myślę, że do takiego czegoś dojdzie.
Osobiście lubię SenseUI bo poprawia wiele braków z czystego Androida, jednak jest to opatrzone zmniejszeniem wydajności.
Cytat:
Powinna ale nie jest. Jak się paluchem odhaczy to za chwilę z powrotem wraca. Było tak od nowości. Telefon nigdy nie podłączany do sieci, a co za tym idzie nie ma też konta na Google i nigdy nic nie było na nim instalowane.
Samsung SGH-ileśtam. Mogę się szarpnąć nawet do szafki, żeby podać konkretny model.
|
Skoro tak to wygląda to jest to WADA/BUG. Co innego samoistne wracanie (pierwszy słyszę), a co innego fabrycznie wyszarzona opcja.
Wiele osób po prezentacji Androida 4.2 zarzuciło Google, że dodając tryb panoramiczny skopiowali Apple

Cóż, panoramy były od dawna, teraz Google dodało robienie zdjęć w 360 stopni.
O ile dobrze doczytałem na XDA, to takie zdjęcia to nic innego jak pliki JPEG+XML z metadanymi.
Zakładam, że schemat zapisu tych plików będzie ogólno dostępny, aby każdy mógł zbudować swój odtwarzacz.
Poniżej krótki pokaz jak wygląda strzelanie zdjęć (aha i tak nie jest to nic nowego, zaawansowane aparaty miały to od dawna)
@Demek czyli "Narodowy Roaming" to z czystego Androida jest tak?