Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.11.2012, 09:08   #5785
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
Oświecam cię, pada mi system na 1 partycji, stawiam go na drugiej i odzyskuję co chcę, wiem, że to myślenie sprzed 12 lat, ale ja jestem niereformowalny czasami.

Zapisujesz często ważne dane na partycji C, bo tak ci system proponuje, w Moje dokumenty, a tu nagle trach, wystarczy?
OMG! O tym nie pomyślałem!
Od baaardzo dawna żaden system mi nie padł.
Zawsze wcześniej był sygnał o błędach!
Wiec nie jest to żaden argument - albo argument dla ....no..... wiadomo!

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Oświecenie jest bardzo proste.
W przypadku dysków talerzowych dane na zewnętrznej części talerza są odczytywane najszybciej. Zazwyczaj mniej więcej 2 razy szybciej. Wynika to z tego że dyski twarde mają CAV.
Ograniczając przy tym pierwszą partycję do powiedzmy 20GB na dysku 1TB ograniczamy ruchy głowicy do minimum (to tylko 2% zewnętrznej powierzchni dysku), bo wszystkie dane są na niewielkim wycinku.
Najgorszy możliwy scenariusz pod kątem wydajności, to gdy robimy jedną wielką partycję i stawiamy na niej system. Część plików na początku talerza, część na końcu.

Nie dotyczy do oczywiście dysków SSD

Oddzielenie systemu od danych to też dobry nawyk. Podejrzewam, że Mac ma to jakoś rozwiązane, ale generalnie backup systemu, który wymaga uruchomienia tegoż systemu (np rsync) - to żaden backup. Narzędzia typu Ghost i Clonezilla są bezużyteczne, gdy jest jedna partycja.

Wyjątkiem od powyższych reguł jest korzystanie z LVM albo systemu plików z subwolumenami. Być może na Macu jest coś takiego.
Ale LVM to swego rodzaju partycje, a subwolumeny nie są tak bezpieczne jak osobny system plików.
Och! Od tego mam Time Machine!
Zapomniałem, ze można mieć tego typu problemy

OK! Pogadaliśmy sobie o wyższości Świąt Wielkiej Nocy, nad Świętami Bożego Narodzenia i starczy!
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post