Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.11.2012, 22:06   #15718
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Od ponad miesiąca warszawski ZTM (przewoźnik miejski) za pomocą swojego nowego działu PR wszczyna jakieś publiczne debaty o komunikacji miejskiej. Związane jest to z trójetapową podwyżką cen biletów.

Już nie mogę słuchać tych głupot. Rozumiem, że społeczeństwo jest głupie, ale czemu również redaktorzy programów radiowych są kretynami? Mówią o rynku, o kliencie, o tym co się należy... i dzwonią do nich te zagubione rodaki i mówią, mówią... Wysłuchałem ze 15 takich audycji i przeczytałem 100 artykułów.

Teraz przeczytałem:
Zaskakujący finał akcji społecznej. Warszawski ZTM poprosił pasażerów, by ustępowali miejsca starszym i chorym. Młodzi odpowiedzieli: płacę, więc siedzę, a stary niech zostanie w domu
http://metromsn.gazeta.pl/Wydarzenia...chowac.html#MT

Dzieci!
Bilet nie jest opłatą komercyjną!
Bilet jest podatkiem a komunikacja usługą publiczną
Nie jesteś żadnym klientem. Jesteś pasażerem.
To co robi kolej polska to są idiotyzmy i nie należy Nowaka słuchać, to idiota.

Dlaczego? Od 1990 wpływy z biletów pokrywają nie więcej niż 30% kosztów bieżącego funkcjonowania warszawskiej komunikacji miejskiej (bez inwestycji! gigantycznych inwestycji!).
Do tego celem bieżącej podwyżki nie jest zwiększenie wpływów. Otóż najprawdopodobniej znowu zwiększył się udział biletów drukowanych przez podwarszawskich gangusów. W latach 90 udział dochodził do 70%. Stąd zmiana cennika w ten sposób, aby zachęcić do miesięcznych (obecnie nie do podrobienia).

Rozwiązanie? Podatek pobierany od wszystkich, bez głupich biletów.

Ale na to jesteśmy za głupi, zbyt prymitywni i rozpuszczeni. Problemem byłoby przede wszystkim niszczenie taboru, pocięte siedzenia, pomazane itd itp Chłop musi czuć bat. Niestety. Może kiedyś.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post