Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.11.2012, 07:50   #9
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
To może inaczej:
Jaka jest zaleta NIE podzielenia dysku na partycje?
Oczywiście mówię o sensownym podziale, a nie "standardowym" pół na pół

Ja widzę takie wady:
a) mniejsze bezpieczeństwo danych (wszystko jest w jednym systemie plików)
b) mniejsza wydajność
c) brak możliwości przywrócenia danych z obrazu
d) mniejsza elastyczność (do różnego typu danych można użyć różnych systemów plików, lub różnych ustawień).

Oczywiście partycje można zamienić na fizyczne urządzenia, lecz posiadacze np laptopów mogą mieć z tym problem.
Niepoprawne oszacowanie wielkości partycji nie jest dziś problemem, bo można zmieniać rozmiar "w locie".

Wygląda na to, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Niektórzy będą cenić sobie prostotę jednej partycji, kosztem w/w wad. Niektórzy (w tym ja) wolą skorzystać z podziału.

W sprawie bibliotek mam podobne zdanie jak Berion. Można zjeść ciastko i wciąż je mieć.
Programy takie jak np. Banshee czy Clementine potrafią zrobić i aktualizować bibliotekę na podstawie katalogu z dysku i internetu.
Wilk syty i owca cała i nie widzę powodu by dodawać kolejną sztywną warstwę abstrakcji ponad systemem plików.

A już najgorszym rozwiązaniem jest gdy pliki są trzymane nie wiadomo gdzie i programy do odzyskiwania danych z dysku ich nie zobaczą.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 19.11.2012 o godz. 08:25
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post