Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.11.2012, 16:06   #16
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Minimum, moim zdaniem:
1. System - często defragmentowany, żadnych danych użytkownika. Backup czystego systemu - potem olewka.
2. Programy nie wgryzające się w system i dane użytkownika. Średnio często defragmentowany. Częste backupy.
3. Dane archiwalne, filmy, zdjęcia, mp3 itp. Nie defragmentowane.
4. SWAP

Łatwo wtedy zaorać system i postawić na nowo (czy to z obrazu, który zawiera tylko potrzebne rzeczy, nawet bez SWAP, czy zainstalować od zera). W domu mam kilka komputerów kilku użytkowników - i partycja z programami i danymi użytkownika jest taka sama (co jakiś czas synchronizuję jako źródła ustawiając katalogi poszczególnych userów - czyli z komputera A kopiuję dane usera A na komputer B i w drugą stronę).

Zrobienie obrazu systemu razem z danymi użytkownika (gdy są na jednej partycji) masakra przez ilość danych. A robienie kopii cząstkowej wymaga większego czasu i nakładu pracy przy odzyskiwaniu.

Co do wady z zapełnianiem szybkim partycji - wręcz przeciwnie. Windows sobie śmieci (WinSxS itp), więc przy wydzielonej partycji łatwo go zaorać. A dzięki junction nie ma problemu z umieszczeniem/podpięciem danych usera na innej partycji.
Ja mam tylko jedno pytanie techiczne - czy Twoje uwagi odnoszą się również do systemów Windows powyżej wersji '98 SE?

Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
@1. co do awarii zasilania - mam UPS, trzyma ponad 40 minut.
@2. w PC mam strip.
@3. co do danych - mam Time Machine.
@4. koszt zakupu drugiego dysku, jest znacznie niższy, niż odzyskiwanie danych z padniętego mechanicznie/elektronicznie/logicznie dysku. Wiem coś o tym
@5. co prawda nie mam SSD, ale myślę, ze jest to kwestia czasu i kosztów, dla dysków 512GB.
1.Jasiu, ja mam 2TB danych. Jakoś nie widzę możliwości ich poprawnego odzyskania w 40 minut - a juz na pewno nie z profesjonalnych, serwerowych dysków 5400RPM - chyba się z tym zgodzisz?
2. Co to jest ?
3. No, na Twoim miejscu to ja bym sie akurat tym nie chwalił
4. Zgoda 100%
5. Zgoda 100%

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Jedni muszą defragmentować i robić obrazy, inni nie.
Ci, co używają Windows 7 lub 8 na pewno nie muszą - wiedziałeś o tym?

Cytat:
UPS nie ratuje wszystkiego. To podtrzymywanie komputera, nie dysku.
Jeżeli komputer np się zawiesi to jest problem - i może być spora utrata danych i duże uszkodzenie systemu plików, zwłaszcza w przypadku dysków SSD.
I wtedy 512GB danych może zrobić nieprzewidziane 'papa'.
100% zgoda

Cytat:
Moim więc zdaniem : podzielenie dysku z głową może w pewnych przypadkach dać wymierne korzyści
Na moim komputerze mam na 3 dyskach w sumie 10 partycji i każda ma jakiś ważny powód by istnieć....
I tu tez zgoda - niestety - większość sprzedawców -szczególnie sprzedawców laptopów - z założenia zakłada 2 lub nawet 3 partrycje, bez względu na to, czy to jest klientowi realnie do czegoś potrzebne.
Innymi słowy - jeśli potrzebujesz - zakładaj nawet 20 partycji, Jeśli nie wiesz co to partycja - to może jednak sobie daruj!

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 19.11.2012 o godz. 16:19
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online