Każdy może sam ocenić system (90 trial ) i ocenić i zdecydować (kupić) czy mu się podoba pasuje itd.itp.-facet pisze co mu pasuje a co nie i to wszystko.
U mnie po 2 tygodniach używania są mieszane uczucia -na pewno błyskawiczny start systemu robi wrażenie , szybki (bardzo)stabilny na pulpicie-tanie upgrade do wersji PRO-natomiast Modern UI jednak lekko rozczarowuje -nie zawsze działa prawidłowo ,szukajka działa jak chce,pięć strzałów myszą żeby wyłączyć system z pulpitu (2 strzały z W7)-trzeba znowu skróty klepać - odpalenie wielu aplikacji przenosi i tak na pulpit -totalny bezsens odpalanie dwóch środowisk graficznych jednocześnie nie wiadomo po co??Najbardziej nie podoba mi się brak możliwości wyboru środowiska i możliwości używania jednego-jak dla mnie to wymaga zmiany i
poprawki -wolałbym same Modern UI odpalone niż razem z pulpitem znanym z W7.
Są głosy że Modern UI na desktopie, to próba ratowania WP. Na samą tylko promocję którego wydali ponad 2 000 000 000$. Chcą wejść na rynek tabletów i to kolejny powód wprowadzenia Metro UI.
Jeśli zostawiliby start i dali możliwość wybory czy użytkownik chce metro czy nie, to po pierwsze nie było by widać różnicy miedzy win7, a win8. A po drugie nikt nie traciłby czasu na poznawanie Metro. Bo po co miałby to robić