Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.03.2003, 09:31   #4
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Oto mój przepis na SubRipa (http://zuggy.wz.cz/redir.php?co=1):
1. najpierw zripować film z DVD na HDD - oczywiste (można tym: http://www.dvd2dvdr.com/Files/SR241.zip)
2. po ruruchomieniu SubRipa przestawiam go na język polki (konfiguracja), potem wybrać Plik -> Otwórz VOBy - wybieram katalog, gdzie znajduje się zrippowany film
3. wybieram język polski (chyba że chcę inaczej - okno wyświetla dostępne wersje językowe podpisów)
4. sprawdzam, czy zaznaczona jest opcja "Auto select matching VOBs" oraz "Obraz na napis (OCR)"
5. no i start (ale tylko na chwilę - przy pierwszym uruchomieniu) - przerywam
6. w dolnym okienku ustawiam wartośc 25.000 (tam również są ikonki do modyfikacji podpisów: przesunięcia czasowe, format wyjściowy - ja wybieram/konwertuję do .txt, czyszczenie pliku wynikowego i chyba jeszcze dwa inne)
7. ponownie startuję i już do końca - podpisy staram się dokładnie odwzorować, zaznaczając odpowiednio tekst prosty, kursywę, pogrubienia; ważne jest dokładne definiowanie znaków i ich ciągów, gdyż to wpływa na jakość budowanej matrycy znaków.
Kolejne filmy będą się przerabiały coraz szybciej ze zwględu na coraz bogatszy zestaw znanych znaków. Oczywiście można konstruować/wczytywać kolejne matryce znakowe.
Po całej operacji warto sprawdzić plik wynikowy pod kątem ewentualnych będów - jak każdy OCR, tak i SubRip ma prawo je popełniać. Zgodność czasowa podpisów jest tak wierna jak oryginalne podpisy na DVD, ale i te czasem potrzeba lekko skorygować. Ale to już raczej będzie nie za trudne.

Mam nadzieję, że ktoś, kto tego potrzebuje zrozumie moje wypociny i komuś się to przyda. Jest oczywiście więcej możliwości tego programu - więcej parametrów do modyfikowania, lecz ja ich nie zmieniałem - jadę defaultowo i jakoś narazie jest dobrze. Może kiedyś popróbuję.

Życzę miłego dnia

Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 11.03.2003 o godz. 09:34
Fantomas jest offline