Cytat:
Napisany przez M@X
Ja to nim sam zobacze chcialbym przeczytac w koncu recenzje FILMU. Bez politycznego pieprzenia czy to w jedna czy w druga strone. W zadnej recenzji nie moge poczytac o zdjeciach, oswietleniu, rezyserii i montazu bo kazdy recenzent (jak to Polak) zyje przeszloscia. Czy ktos wreszcie mozne napisac RECENZJE FILMU a nie zestawienie scenariusza z historia WEDLUG OBIEKTYWNYCH FAKTOW (bo wszystko to subiektywne pieprzenie z jednej badz drugiej strony)?
|
Przeszłością? Morderców z Polaków się robi w teraźniejszości, przecież za granicą ten film zostanie uznany za wiarygodne źródło historyczne i to na Ciebie będą kiedyś za granicą patrzyć jak na hitlerowca.
Za 50 lat większość ludzi będzie myśleć że to my rozpętaliśmy II wojnę.
I to nie są brednie wyssane z palca. Długofalowy plan zmazania odpowiedzialności z Niemców odnosi już efekty. 21% Niemców nie wie nawet co to Auschwitz, 65% z nich uważa że nie ponoszą odpowiedzialności za wojnę.
A według prezydenta USA (i nie tylko) obozy koncetracyjne były polskie. Polacy też wypędzali Niemców, palili Żydów i pewnie zabijali Rosjan dla zabawy. I oczywiście muszą oddać zagrabione mienie (choć nie oni je zagrabili).
Tu chodzi jak najbardziej o przyszłość, ja się nie zgadzam by tak oczerniać mój kraj i techniczna poprawność realizacji mało mnie tu obchodzi.
Tym bardziej że z rąk Żydów zgineły też tysiące Polaków. Pracowali w NKWD i brali nawet udział w mordzie katyńskim.
O tym się nie mówi, co drugi film jest o Żydach ale zawsze przedstawia się ich jako ofiary albo bohaterów. To nie jest fair.
Gdyby zrobić film oparty na faktach to pewnie niezła by się wrzawa zrobiła, że to antysemityzm.