Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.11.2012, 20:05   #6
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez latet
Ostatnio często spotykam się z opiniami, że do archiwizacji danych o wiele lepiej nadają się płytki DVD (szczególnie jednostronne), niż płyty Blu-Ray.
Płyty BD są fizycznie bardziej podatne na zarysowania niż DVD, dlaczego? Płytka DVD to coś jak hamburger. Dwie bułki ochraniają dane. Natomiast BD przypomina z budowy bardziej nośnik CD.

Natomiast przewagą BD jest wykorzystanie nieorganicznego barwnika dzięki czemu żywotność dysku jest o wiele większa niż w przypadku DVD.

Cytat:
Napisany przez Deckard
ja tam nie znam nikogo kto by ważne dane archiwizował na płytach ale na mój 'musk'
to płyty dvd to już przeżytek i producenci do produkcji używają byle czego i tez płyty wychodzą byle jakie
a o blray jednak trzeba powalczyć o klienta bo i ceny wyższe a i coraz więcej na tym nośniku wychodzi
Jak dla mnie to archiwizacja tylko na nośnikach optycznych - teraz BD. Posiadam ponad czteroletnie dyski DVD i odczyt jest z nich bezproblemowy.
Wystarczy tylko dbać o płyty - trzymać w suchym i ciemnym miejscu.

Wracając do głównego pytania. Jeżeli chcesz archiwizować dane na nośnikach optycznych, i masz wybór między DVD a BD to wybierz BD.
Jeżeli będziesz zawsze kupował nośniki najlepszej jakości (dla mnie za takie uchodzą obecnie Panasoniki) to nie powinieneś mieć problemu z odczytem danych po kilku latach.