Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.11.2012, 00:33   #62
polakT
inżynier systemowy

Data rejestracji: 07.07.2004
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Na jednej z uczelni (10 lat temu) miałem taki system:

Włączam dowolny komputer z Windows (na większości XP, na niektórych 98). Bootuje się dość długo, ale znośnie.
Logowanie unikalnym login/pass.

Po zalogowaniu mam na pulpicie skrót do Moje Dokumenty i mogę tam sobie zapisywać co chcę. Po zalogowaniu na inną maszynę wszystkie pliki również tam widzę.

Zapis w innym miejscu niż Moje Dokumenty był możliwy jak na normalnym XP z prawami admina, ale nie miało to sensu, gdyż po zalogowaniu na inną maszynę, albo nawet przelogowaniu na tej samej - nie było żadnych zmian. Mogłem sobie dll pokasować, wszystko zrobić, wywalić system - wystarczał reboot (lub logout, jeśli działał) aby system wstał czysty jak pupa niemowlaka.
Wszelkie ustawienia typu tapeta, fonty - nie były zachowywane.

Nie znam się na Win.
Jak to było zrobione i jak to zrobić z Win7?

//edit
Istniał jeszcze folder do którego wrzucone pliki były dostępne RO lub RW dla wszystkich komputerów w danym pomieszczeniu.
Oraz analogiczny zbiór folderów oznaczających poszczególne komputery w pomieszczeniu.

Windows server 2008 R2 z AD (wcześniejsze też działają, ale windows 7 różnie współpracuje szczególnie 64bit) + redirected folders - pulpit i moje dokumenty na serwerze - przy logowaniu na innym komputerze niż zwykle zostaną wczytane z serwera - możliwa praca offline na plikach lokalnych - przy podłączeniu zostaną zsynchronizowane z SRV.

lub inna opcja z AD - profile mobilne - ale uwaga duży narzut na sieć, przy każdym login/logout przerzucane sa wszystkie dane.

Zależnie od potrzeb można też zrobić folder domowy dla usera (skrót na pulpicie, nazwać moje dokumenty - tak naprawdę lokalizacja sieciowa) i ładować profile tymczasowe - konfiguracja powróci do pierwotnej po restarcie.

Ostatnio zmieniany przez polakT : 25.11.2012 o godz. 00:39
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post