Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.11.2012, 09:38   #5868
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Plone - generalnie jest to CMS do pracy w Internecie, zbudowany na frameworku Zope.

(NoPHP, NoSQL ----> język programowania Python + w pełni obiektowa baza danych ZODB)

Ale z tego co zdążyłem zorientować się, ten CMS może być świetnym pomysłem na pracę w Intranecie.

***10003; Każdy dokument jest zagnieżdżony, opisany semantycznie.
***10003; Rozbudowany system uprawnień użytkowników (nie drabiniasty, a funkcyjny).
***10003; Możliwość pracy grupowej z kontrolą zmian (można rzec, że zawiera wiele pomysłów z wiki jak i rozwiązania z programistycznych kontroli wersji).
***10003; Takie konkretne rozwiązanie jak np. Foldery Domowe userów, tworzone przy pierwszym zalogowaniu, są zbyt niedojrzałe do pracy w Internecie na portalu dostępnym dla każdego, ale dla Intranetu są genialne.
***10003; Dojrzały wygląd. Z boxa dostajemy template, który można pokazać poważnym ludziom.

A piszę o tym w Apple, bowiem Plone ma dedykowaną wersję na OS X
http://plone.org/products/plone/releases/4.2.1

Polecam.

//edit
Dodam jeszcze:
***8226; Z tego co zorientowałem się, wersja na Windows traktowana jest po macoszemu, natomiast wersja na OSX jak najbardziej poważnie. Zespół dev jest z całego świata, ale od groma Amerykanów. Uzywają Plone takie tuzy jak MIT czy NASA.
***8226; Wadą dla początkującego może być to, że w google nie uświadczy się rozwiązania najprostszych problemów. Wsparcie jest głównie poprzez serwis stackoverflow.com, ale raczej na bardziej zaawansowanym poziomie.

Ostatnio zmieniany przez pali : 26.11.2012 o godz. 09:48
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post