Czytam tak ten wątek i nie zauważyłem (może się mylę), żebyś sprawdził ten swój dysk u jakiegoś kumpla na nowszym komputerze, po prostu spróbować zainstalować tego win2000, na jakiejś nowej płycie. Wtedy powinieneś wykluczyć, czy problem stwarza dysk, czy starsze płyty. Co prawda Memorando użył nowej płyty, ale nigdy nic nie wiadomo, może tamten dysk też jest felerny (chociaż wątpię). Oba przypadki sugerowałyby niepoprawną pracę jakiegoś sterownika, błąd objawiał by się uszkodzeniem plików systemowych w czasie zamykania systemu.
Drugą rzecz, to czy sprawdziłeś, czy faktycznie katalog c:\winnt\system32\config\system znika, czy tylko windows Ci tak w czasie startu pokazuje.
Znikanie plików najczęściej jest spowodowane niestabilną pracą kontrolera dysków, (zwykle dzieje się to po przetaktowaniu, chociaż u ciebie to nie ten przypadek). Chociaż niestabilną pracę kontrolera również wykluczałby tu test Memorando. Taki sam dysk, dwie różne płyty i ten sam problem, przyczyna leży raczej gdzieś indziej.
To czy problem stwarza sterownik, pewnie dało by się pośrednio wykluczyć instalując XP (tak jak Ci niektórzy radzą). Xp z grubsza to win2000 tylko nowszy i w ładniejszej oprawie, jeśli z XP nie byłoby problemów, to sugerowałoby, że to raczej napewno przyczyną tych problemów jest niepoprawna praca jakiegoś sterownika.
Przyczyną napewno nie jest MBR, on nie ma tu nic do rzeczy. Chyba, że zainstalował Ci się w nim wirus, chociaż z drugiej strony z tego co piszesz odświeżałeś MBR już parę razy, więc do tej pory został by już wymazany.
Napewno przyczyną też nie jest ograniczenie 1024 cylindrów, czy pierwszych 2 GB dysku. Pierwszych 1024 cylindrów dysku to 8 GB dysku.Jeśli partycja rozruchowa jest pierwszą partycją na dysku, to problem ten nie wchodzi w grę. XP nie ma już tego ograniczenia, co do win2000, to nie jestem pewien, ale chyba też nie.
Może Caviar 80 Gb, ma jakieś problemy z win2000, może już jakieś inne forum rozwiązało ten problem, albo są na ten temat jakieś infornacje na stronie producenta dysku.
Jeśli chcesz konieczne rozwiązać ten problem sam, to poszukaj to tam, a nawet przejdź się po serwisach u siebie w mieście i pogadaj z serwisantami na ten temat. Oni mają styczność z tyloma komputerami, że może natknęli się już na taki problem. Ja tak zrobiłem jak nawalił mi komputer i znalazłem serwis, który udzielił mi potrzebnych informacji, gdzie szukać przyczyny usterki.
Osobiście uważam, że dysk jest w porządku, a przyczyna leży gdzie indziej, poprostu mało prawdopodobne jest, aby Twój dysk i dysk, którego użył Memorando były uszkodzone. Jeśli mają ten sam problem, to pewnie jest to charakterystyczne dla tych dysków.
Życzę powodzenia
|