Cytat:
Napisany przez Berion
No więc ja nie chcę "brnąć przez długie listy wyników w google" i chciałbym je poznać. Z Twojego postu się tego nie dowiedziałem ponieważ, zawarta jest w nim wyłącznie krypto reklama. Masz teraz szansę na rozwinięcie tematu bo mierzi mnie już palec co by je wszystkie pokasować - włącznie z tym gdzie rozmawiasz Waszmość sam ze sobą.
- - -
Ze smartfonami to wiadomo, s-off + root i zrzut posektorowy kości. Ale co ze "zwykłymi telefonami", które mają customowe, pozamykane OSy, a jeszcze nie daj Boże żadnych slotów na karty i customowe kable do komunikacji z PC?
|
W przypadku odczytania danych z telefonów jak to napisałeś pozamykanych Osowo jedyną możliwością jest sprzętowe odzyskiwanie danych bezpośrednio z kości pamięci telefonu. Nowsze telefony posiadają odrębne PM'ki nie zintegrowane z procesorem gdzie w starszych modelach był wydzielony moduł odpowiedzialny za zbieranie takich informacji.
Cały proces polega na umiejętnym rozebraniu telefonu oraz odczytania i skopiowania całej kości pamięci lub modułu z zapisanymi smsami. Samo zgranie do pliku tych danych nam nic nie da ponieważ we wszystkich telefonach pamięcią gdzie są zapisane wszystkie dane steruje kontroler. Jako jedyni w PL posiadamy autorskie oprogramowanie dzięki któremu możemy wybrać w nim wirtualny kontroler/ telefon w celu odczytania kosci wirtualnej skopiowanej w plik.
Proszę skonkretyzuj pytanie dotyczące wybierz model, temat jest tak szeroki że nie da się po-prostu odpowiedzieć na pytanie. Każdy producent w inny sposób zabezpiecza się przed dostepem do tych danych. Zazwyczaj nie każdy producent korzysta z z tych samych układów pamięciowych co się wiąże z odpowiednim kontrolerem który potrafi tą pamięć obsłużyć. Proces zapisu odbywa się podobnie jak na dyskach twardych każda pamięć potrzebuje kontrolera/sterownika to wygląda podobnie jak pracujący magazynier w magazynie, sam magazyn się nie zapełni.